closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Чемпіонат Полтавської області: старі проблеми з новою федерацією

Чемпіонат Полтавської області: старі проблеми з новою федерацією
Изменить размер a+ a-
1303
0

Взимку 2017-го футбол Полтавщини вимушено зазнав кардинальних реформ. Федерація футболу Полтавської області на чолі з Олександром Кудацьким поневолі припинила свої повноваження, а їй на зміну прийшла Громадська спілка "Федерація футболу Полтавщини", яку очолив голова Полтавської ОДА. "Зміна влади" у полтавському футболі проходила без виборів, просто нова організація перебрала на себе функції старої. При цьому подібні процеси відбулися і в інших областях України — представники місцевої влади фактично "підім’яли" під себе футбол у регіонах. "Полтавщина Спорт" детально писала і про цю тенденцію, і про те, як це відбувалося конкретно в Полтавській області.

Втім, не зважаючи на таке примусове прив’язування футболу до органів державної влади, ФФУ надала повноваження новій організації на проведення турнірів під егідою ФФУ і "офіційний" розвиток футболу в регіоні. Фактично управлінською роботою займався перший заступник новообраного голови Віктор Пожечевський і компанія. Ці функціонери провели оновлений Чемпіонат Полтавської області, який зазнав деяких змін, порівняно з попередніми роками. Ми розглянули роботу нової федерації під час чемпіонаті і зібрали позитивні й негативні зміни.

Зміна формату

Нова федерація затвердила новий формат чемпіонату. Обласна першість складалася з двох етапів — на першому команди розділили на дві групи, і вже за підсумком цього етапу сформувалися вища і перша ліги. Загалом в турнірі взяла участь 31 команда. Подібний формат не новий для Полтавщини. За такою ж схемою проходить Відкрита першість ПАТ "ПЗМС" з футзалу.

Читайте также: "Олімпія" (Савинці) - чемпіон Полтавської області

З позитиву можна виділити, що тепер між лігами є спортивна градація. Дві кращі команди з першої ліги наступний сезон розпочинають у Вищій (цього року це "Аргус" з Голобородьківського і "Дружба" з Очеретуватого) і відповідно найгірші команди з вищої ліги мають вилетіти до першої. Мінус — у другому етапі змагання проходили в одне коло, і не всі команди могли зіграти на своєму полі.

Також всі команди зобов’язали заявити футболістів і на юнацьку першість. З одного боку — не зважаючи на те, що юнацькі команди були прикріплені до основних і поділялися на ліги незалежно від власних результатів, змагання серед юнаків зробили диференційованими. З мінусів — багато клубів виявилися нездатними збирати на кожен тур юнацьку команду, через що у матчах виходили незаявлені гравці. Відповідно, команди карали технічними поразками.

Дивні рішення

На зміні формату та спортивній градації плюси закінчуються. Далі згадуємо дивні рішення виконкому нової федерації.

1) "Інваспорт" у Вищій лізі

За підсумками першого етапу полтавський "Інваспорт" посів шосте місце у групі А. Згідно з регламентом це мало б означати, що команда Олександра Верещаки мала б провести другий етап у першій лізі. Шосте місце "Інваспорт" посів лише через гіршу різницю забитих-пропущених м’ячів, але все ж посів. Федерація вирішила інакше, і прийняла інваспортівців до Вищої ліги. Аргументували це тим, що мовляв, команда Олександра Верещаки сильніша за всіх у першій лізі і не матиме там гідної конкуренції. Таким чином замість десяти команд в елітному дивізіоні взяла участь непарна кількість команд.

Читайте также: Григорій Полтавець: "За потенціалом "Рокита" зобов`язана битися за чемпіонство"

2) Скасування матчу у Горішніх Плавнях

Найбільш дивним видалося скандальне рішення стосовно матчу дев’ятого туру Вищої ліги між "Фламінго" з Горішніх Плавнів та "Колосом" з Лазірок. Втім, про все по-порядку.

У п’ятому турі лазірківський "Колос" приймав свого найбільш запеклого суперника — "Олімпію" з Савинців. Гра закінчилася з рахунком 0:0. Представники "Колоса" були незадоволені суддівством і агресивно поводилися. Дісталося арбітрам, представникам федерації, а також інспектору матчу Ігорю Кислову. Оскільки це був вже не перший подібний випадок, "Колос" вирішили покарати. КДК заборонив лазірківцям проводити матчі на своєму полі, зробивши команду Павла Куцого "виїзною" до кінця чемпіонату.

У дев’ятому турі вищої ліги "Колос" мав зіграти з "Фламінго" з Горішніх Плавнів. З огляду на вищезгадане рішення КДК, матч мав відбутися у Горішніх Плавнях. Проте той же комітет зненацька переніс матч на нейтральне поле. Ситуацію нам тоді пояснював член КДК Сергій Лукаш:

— До нас звернулися футболісти "Колоса". — розповідав Сергій Митрофанович. — Наголошую, саме футболісти, а не керівництво. Команда "Колос" ще зберігає шанси на чемпіонство. Футболісти не захотіли грати в Горішніх Плавнях. Річ в тім, що "Фламінго" приймає суперників на полі з нестандартними розмірами і синтетичним покриттям. Футболісти попросили перенести матч на нейтральне поле. Вони хотіли зіграти у Лубнах, але ми не погодилися, адже це близько до Лазірок. Вирішили перенести у Миргород.

Все логічно, але, як виявилося, представників "Фламінго" ніхто не запитував. Враховуючи, що поле у Горішніх Плавнях було дозволене Регламентом, тож крім особистого прохання футболістів "Колоса", приводів переносити матч в інше місце не було. Команда з Горішніх Плавнів принципово не поїхала до Миргорода, і заробила технічну поразку. Втім, "Колосу" це у підсумку не допомогло.

Представники клубу публічно зверталися до Валерія Головка, але прямого діалогу не відбулося.

Суддівські скандали

Є дві негативні речі, які залишилися у полтавському футболі незалежно від федерації. Це зняття команд посеред турніру та суддівські скандали. Посеред змагань від подальшої участі у чемпіонаті відмовилися "Машівка" та "Карлівка". Під кінець чемпіонату перестали їздити на матчі "Чорнухи" та "Зоря-Староаврамівка".

Залишилися і скандали пов’язанні з суддівством. Саме через претензії до арбітрів сталися напівкримінальні інциденти у Савинцях та Лазірках за участю "Колоса". А у першому матчі за чемпіонство у першій лізі між "Аргусом" та "Дружбою", представники "Аргуса" висловлювали претензії до арбітра зустрічі Олександра Матяша-молодшого.

Якщо зняття команд і претензії до арбітрів часто мають суб’єктивний характер, то включення "Інваспорта" до Вищої ліги та ситуація з "Фламінго" залишаються на совісті нової федерації.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →