closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Феміс Сагіров: "Влітку збираємося переходити в Другу лігу"

Феміс Сагіров: "Влітку збираємося переходити в Другу лігу"
Изменить размер a+ a-
1749
0

Футбольний клуб "Перемога" проводить другий сезон на всеукраїнському рівні. При цьому він вже встиг задіяти низку нових облич, повернути на певний час у чемпіонат України класичний стадіон "Метеор", а також оголосити про друголігові амбіції та вступити в атестаційний процес.

Про зимові зміни, літні плани та стратегію розвитку клубу "Перемога" розповів його засновник і президент Феміс Сагіров.

– Взимку ваш клуб представив нового спортивного директора та перезавантажив новий тренерський штаб. Як це було?

– Ми працюємо над розвитком нашої команди, тим більше, зважаючи на те, що влітку збираємося переходити в Другу лігу. Сергій Задорожний пройшов школу нашого дніпрянського футболу, виступав за національну збірну та низку вітчизняних клубів, включаючи "Дніпро". Він, уже як головний тренер, добре обізнаний із реаліями чемпіонату України, адже раніше очолював тернопільську та теребовлянську "Ниви". З його приходом пов’язуємо великі сподівання на посилення "Перемоги". Його робота – сформувати команду.

Щодо тренерського штабу, то ми висловили слова вдячності Геннадію Жилкіну та його асистенту Петру Буцу. Вони допомогли в становленні нашої команди в цей перехідний період. Питань до них нема. Команда розвивалася, грала в футбол. Ми з ним попрощалися не тому, що команда не виконала завдання, просто шляхи наші розійшлися. Це був його перший досвід як головного тренера, думаю, він був позитивним.

Наразі виконує обов’язки головного тренера Євген Фетісов. Він працюватиме в тісній співпраці з Задорожним, матиме можливість проявити себе в весняній частині сезону. З часом, можливо, в Другій лізі, "Перемога" повернеться до цього питання. Якщо буде така потреба, ми посилимо наш тренерський штаб фахівцем з великим досвідом і гучним іменем.

– "Перемога" через свої акаунти в соцмережах оголосила про запрошення на перегляд футболістів. Вже є перші потенційні новачки?

– На перші перегляди прийшло досить багато людей. Це наш досвід, який ми вже кілька років використовуємо. Спершу з нас сміялися – "шукають гравців за об’явами", а тепер переймають наш досвід. Зараз тренери вже зупинили свій погляд на кількох гравцях, і будуть ще перегляди. У нас ще є час до відновлення чемпіонату, тому можемо нормально доукомплектуватися. Тим більше, не всі футболісти знайдуть собі професіональні клуби, а якщо вони шукають команду з перспективами переходу в Другу лігу, то можуть нас посилити.

Запитуєте про оголошення як про спосіб селекції? У нас чимало досить хороших гравців таким чином знайшлося. Дехто з них потім пішов вище.

– Ваша кадрова філософія – це суто місцеві футболісти та ті, хто є студентами місцевих вузів, чи допускаєте можливість і запрошення гравців з інших міст?

– У нас є й місцеві, й іногородні, для яких клуб винаймає квартири – ось приїхав хлопець із Тернополя, маємо гравців із Кропивницького, інших міст. Маємо й гравців з інших країн. У нас є воротар Офорі, з яким ми займаємося два роки – у нас великі плани на його майбутнє, адже вже поступають офіційні запити щодо його придбання. Справа за малим – отримати професіональний статус, щоб мати право підписувати контракти та здійснювати міжнародні трансфери з компенсацією.

– Як ви знайшли своїх іноземних гравців?

– Того ж Офорі до нас привели на тренування, ми за ним стежили й побачили перспективу. Винайняли йому квартиру, дали можливість тренуватися з командою й грати на всеукраїнському рівні. Зараз він повернеться в Гану, щоб отримати там виклик від клубу й продовжити своє перебування в "Перемозі" вже з робочою візою.

– Загалом, "Перемога" серйозно оновиться у порівнянні з 2019 роком?

– Звичайно. Ми не задоволені тим, що відбувалося восени, повністю обновили менеджмент і тренерський штаб для того, щоб команда стала конкурентнішою.

– Пригадуючи витоки вашого футбольного проекту, як з’явилася ідея заснувати свій власний клуб?

– Спершу ми з друзями заявили власну команду на місцевий турнір "Пульс" у форматі 8х8. Далі з’явився апетит реалізувати більш серйозний проект – команда під назвою Don Gyros (на честь нашого бару) заявила про себе в місцевих змаганнях, потім вирішили йти далі. Нову назву обрали не випадково: співдружна громадська організація має назву "Перемога", наші дві компанії, мікрорайон, де ми базуємося – все співпало. До того ж, перемога – найголовніше в футболі. Нам подобається, що назва нашого футбольного клубу нагадує гравцям про волю до перемоги та чемпіонський характер.

– Коли зрозуміли, що пора йти на всеукраїнський рівень?

– Наш клуб став чемпіоном і володарем кубка міста. Ми мали вже досвід виступів у місцевих змаганнях. А коли в 2018 році пішли в змагання ААФУ, то вже мали потрібний досвід. Фінансування, комплектація, підхід з нашої сторони в минулому сезоні був дуже серйозним. Ми всі умови створювали для успіху, досить якісних футболістів запрошували. Хай не всі з них на той час були, власне, гравцями – саме у нас вони розкрилися.

– Не шкодуєте, що дехто з них – як той же Дібрівний – почав у вас забивати, але після цього залишив команду?

– Ми в принципі ні про що не шкодуємо, а конкретно щодо цього гравця – він підійшов до нас по-людськи, пояснив ситуацію. Він сам із Запоріжжя, в "Моторі" зарплати в рази більші. А ми на той час вже знали, що не гратимемо в Другій лізі в новому сезоні, тому відпускали гравців, які шукали нових викликів у своїй кар’єрі. Тож із Колею нормально попрощалися. Більше того, сказали, що коли ми вийдемо в Другу лігу, можемо повернутися до питання співпраці, адже в "Моторі" йому зараз непросто.

– Ми згадали двох гравців – це Офорі та Дібрівний. А ким ще гордиться "Перемога"?

– У нас досить багато футболістів пройшло. Ілля Гнідий – один із перших, він залишається з нами, зростає та розвивається. Сподіваюся, коли ми отримаємо професіональний статус, він стане й одним із перших, з ким ми підпишемо контракт. Вдячні Саші Брилю – він, як футболіст, сформувався ще до нашого клубу, але прогресував і допомагав "Перемозі".

– Ви в цьому сезоні провели один матч у чемпіонаті України. Який футболіст – Феміс Сагіров?

– То була вимушена ситуація. Недопуск у Другу лігу боляче вдарив по команді. Хлопці десь відчували нестачу мотивації, розсипалися горохом, скажімо так, бо бюджет ми зменшили й їх стало не так багато. Тому я, як президент клубу, повинен був у цей момент знаходитися поруч із колективом. Згадав аматорські часи, взяв форму й бутси, та й поїхав з командою в Кременчук. Ми перервали невдачі виїзною нічиєю, я 30 хвилин відіграв на позиції форварда.

– Буває в "Перемозі" таке, щоб головний тренер міг зробити зауваження граючому президенту?

– Звичайно, я ж гравець, як і всі. Взагалі, я більше на область, на місто грав. У чемпіонаті України зіграв вперше, бо команді потрібна була емоційна допомога.

– У ЗМІ "Перемога" називається як одна з команд, які проходять атестацію під Другу лігу. Як проходить цей процес?

– Ми вже подолали другий критерій атестації – спортивний (перший був правовий, далі буде кадровий, потім – інфраструктурний). Наразі зауважень до нас нема. Ми з нетерпінням очікуємо інспекцію від Української асоціації футболу, яка має завітати до нас на стадіон "Олімпійські резерви".

– Знаємо, що навесні "Перемога" приймала суперників і на легендарному "Метеорі". Може бути продовжена така практика?

– Може, але ми враховуємо, що є велика різниця в вартості проведення матчу на цьому стадіоні. Бюджети організації матчу на великій арені досить великі. Образно кажучи, замість цього доречно такі кошти витратити на саму участь у чемпіонаті України серед аматорів. Ми стараємося оптимізувати бюджет: розуміємо, що поки що на наші матчі не ходить стільки глядачів, скільки спроможний вмістити "Метеор". Але коли ми вийдемо в Першу лігу, альтернативи цьому стадіону (за вимогами до споруди та її місткості) просто не буде.

– А в якому стані зараз ті арени, на яких ви граєте?

– "Олімпійські резерви" – в повному порядку, а от щодо "Метеору" є питання. Все-таки, це давня арена, щоб її утримувати та ремонтувати – треба, щоб хтось там постійно грав і вкладався в це.

– Сучасний футбол – це великі витрати. "Перемога" міцно стоїть на ногах? Хто інвестує в клуб?

– На сьогодні фінансування футбольного клубу на моїх плечах. У майбутньому, звичайно, плануємо залучити додаткові інвестиції. А також, звичайно, хочемо заробляти самим футболом – плановою підготовкою гравців, їхнім подальшим продажем, а також підписанням контрактів із спонсорами. За нашими планами, вже через два роки ми повинні перейти до самоокупності.

Для прикладу – покажу на Офорі. Уже зараз у нас є офіційний запит про нього. Продамо його, умовно, за 200 тисяч євро – це вже кошти на те, щоб клуб виступав цілий сезон. А перший його клуб – ми. Подальші продажі також будуть приносити нам відсотки. Щоб ФК "Перемога" був постійно в тонусі, йому треба вирощувати гравців і продавати їх. Для нас зразок – та ж "Зоря" (Луганськ), яка показала, що в Україні можливий футбольний бізнес.

– Зник футбольний клуб "Дніпро". Грає СК "Дніпро-1", який, тим не менш, поки що стільки вболівальників не збирає. Цікавий проект "Дніпро-1918" не відбувся. Інші міські команди не мають значної відвідуваності. Не важко розвиватися за таких обставин?

– Я згоден, що зараз гостро стоїть проблема малої відвідуваності. Але нема уже ФК "Дніпро", тож багато вільних вболівальницьких сердець. Якщо ти не вболіваєш за СК "Дніпро-1", але любиш футбол, тоді тобі до нас.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →