closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
785
0

Впровадження чергових нововведень в аматорському футболі призвело до заочного протистояння між функціонерами

Після карантину, аматорські футбольні змагання у Полтаві та обласні наразі перебувають "на низькому старті". Тобто всі вже готові й хочуть грати, але чекають необхідних дозволів від органів влади та УАФ. Втім, наразі, крім нетерплячого очікування у футболістів є привід відчувати невпевненість і тривогу через нововведення. Асоціація футболу Полтавщини намірилася суворо дотримуватися правил реєстрації футболістів, і заявляє що відтепер, гравці, які виступають у Чемпіонаті Полтавщини не мають права одночасно з цим грати у Чемпіонаті Полтави. Це нововведення з’явилося минулого року і стосувалася всіх змагань, які проводяться під егідою УАФ. Втім, Федерація футболу Полтави не була членом ні АФП, ні УАФ, проводила чемпіонат міста не під егідою національної федерації, а самостійно. Таким чином на Чемпіонат Полтави ця заборона не поширилася. Втім, у 2020-му АФП заявила, що не стане закривати очі на Чемпіонат міста і відтепер ті хто там грають, не зможуть виходити на поле у складі іншої команди в Чемпіонаті області. Таким чином, напередодні старту обох турнірів, футболісти опинилися на роздоріжжі.

Коли все почалося

Перед стартом торішнього аматорського футбольного сезону, Асоціація футболу Полтавщини (тоді ще федерація) шокувала гравців та тренерам нововведенням. З того часу футболісти-аматори не мали права грати за різні команди у різних турнірах. Тобто, умовно, якщо гравець виступає за якусь команду в Чемпіонаті області, то він не мав права грати в районних турнірах чи інших обласних першостях. Всіх футболістів вносили до реєстру УАФ і таким чином контролювали. Якщо гравець порушить цю заборону, на нього чекали штрафи і санкції. Тоді полтавську футбольну спільноту обурило це явище, і на адресу обласної федерації посипалися прокляття. Хоча, варто відзначити, що це ініціатива УАФ, яка у свою чергу керувалася рекомендаціями FIFA. Тоді ж "Федерація футболу Полтавщини" звернулася за роз’ясненнями до заступниці Комітету зі статусу та трансферу футболістів Валерії Єршової за роз’ясненнями і отримала їх. Власне, це листування і підтверджує , що ініціатива належить не обласним функціонерам.

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 1

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 2

Розпорядження УАФ

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 3


лист АФП до УАФ з проханням роз'яснень

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 4

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 5

Але, у тому ж році Чемпіонат Полтави не потрапив під цю заборону. Цей турнір проводить Федерація футболу Полтави, на чолі з Олександром Кудацьким. Ця організація не є членом ФФП, і хоч і називає себе спортивною федерацією, не має юридичного стосунку до УАФ, себто не є визнаною національною федерацією. Таким чином і нововведення від УАФ обійшли Чемпіонат Полтави стороною. Натомість у Федерації футболу Полтави є договір з профільним управлінням Полтавської міської ради і завдання / повноваження розвивати футбол у місті. У міській першості, як і раніше грали футболісти, які паралельно виступали в чемпіонаті Полтавщини і навіть інших областей. Показовим є приклад полтавського "Легіона". Команда Сергія Бубнова заявилася на обидва турніри. При цьому деякі футболісти, наприклад Олександр Мелащенко, в обласних змаганнях грали за "Легіон", а у міських — за іншу команду (у випадку Мелащенка за "Зорю-Ворсклу"). Турніри і функціонери спокійно співіснували. Втім, цього року Асоціація футболу Полтавщини (АФП) вирішила прискіпливіше ставитися до контролю за футболістами і заявляє про наміри дискваліфіковувати кожного гравця, що гратиме одночасно у чемпіонатах міста та області.

Що говорить АФП

Sport.pl.ua звернувся за роз’ясненнями до АФП, зокрема до її виконавчого директора Віктора Пожечевського. Він неодноразово наголошував на тому, що подібні обмеження це не його особиста примха чи бажання "насолити" міській федерації, а необхідна міра, яка ініційована згори. Більше того, подібні обмеження діють у багатьох областях вже давно. Віктор Пожечевський говорить, що з розумінням ставиться до остраху футболістів, але налаштований серйозно.

"Минулого року ми закрили на Чемпіонат Полтави очі, — говорить Віктор Олександрович. — Навіть у районах, де проводилися змагання під егідою УАФ і АФП було складно контролювати всіх гравців та тренерів. Я чудово розумію, що вони звикли грати у кількох турнірах, і заробляти там гроші. Якщо минулого року це була рекомендація, то зараз це обов’язково до виконання. Олександр Кудацький може скільки завгодно говорити про те, що його федерація незалежна, але так не буває. Організований футбол в області так чи інакше має підпорядковуватися АФП і УАФ. Мне навіть по-своєму шкода футболістів, але є правила, які треба виконувати і це підтверджується документами. Той же Олександр Кудацький звертався до нас з проханням надати арбітрів для матчів Чемпіонату Полтави. Він чудово розуміє всю "незалежність" його організації".

Віктор Пожечевський

Варто відзначити, що у Чемпіонаті Полтави беруть участь багато гравців, які грають у складі лідерів обласної першості — "Олімпії" з Савинців, "Колоса" з Великих Сорочинців тощо. Ми запитали, що буде, якщо Чемпіонат Полтави почнеться раніше за Чемпіонат області й доведеться "знекровлювати" лідерів змагань, чи не знищить це власне обласну першість? Віктор Олександрович відповів наступне:

"По-перше, я думаю, що ми точно знайдемо ким грати у футбол. В області достатньо бажаючих. Взяти хоча б юнаків, випускників ДЮСШ і т. д. А по-друге, всі керівники й тренери обласних команд знають про це нововведення. Вони можуть переконати своїх футболістів не ризикувати. Зрештою, це в їх інтересах. Так само, до речі, і в Чемпіонаті Полтави теж можна знайти кому грати й без "зірок" з обласної першості".

На підтвердження своїх слів Віктор Пожечевський надав кілька документів, але про них згодом.

Що відповідає Федерація футболу Полтави

Так само ми звернулися за коментарем і до очільника міської федерації Олександра Кудацького, який знає про всі можливі обмеження, але все ж налаштований проводити чемпіонат і говорить футболістам, що їм нічого не загрожує.

— У нашому правовому статусі, нічого не змінилося у порівнянні з минулим роком, — розповідає Олександр Миколайович. — Ми як і раніше представляємо інтереси міського Управління спорту і маємо повноваження розвивати футбол. Жодного стосунку до АФП ми не маємо. Віктор Пожечевський вважає інакше? Що ж, можливо він залишився у минулому столітті. Я не зовсім розумію його феодальних закидів.

— Уявімо, що прямо зараз почався Чемпіонат Полтави. Умовного гравця "Атаки-Автотранс" чи "Зорі-Ворскли" дискваліфікували в АФП. Навіть якщо дискваліфікація буде неправомірною, поки гравець її оскаржуватиме, він увесь цей час буде для області поза грою. Ви готові взяти на себе відповідальність за його подальшу долю?

— Звісно, готовий. Нехай Віктор Олександрович спробує когось дискваліфікувати. Напевно для цього йому знадобляться якісь аргументи, чи не так? А потім цю дискваліфікацію можна буде оскаржити не лише у нас, а скажімо в Києві в УАФ. У разі чого я готовий зв’язатися з київськими колегами і відстоювати справедливість на національному рівні.

Якщо резюмувати сказане, Олександр Кудацький налаштований проводити "повнокровний" Чемпіонат Полтави і не звертати уваги на заяви від АФП. Те ж саме він говорить і футболістам і представникам команд.

Що говорять документи

Для того щоб розуміти, що означають і скільки важать заяви обох функціонерів, нам було необхідно звернутися до офіційних документів. Звертатися до них будемо у хронологічному порядку.

Після того як у 2019 році вперше заговорили про подібні обмеження, 6 лютого виконком ФФУ вирішив "на виконання статті 17 Регламенту ФФУ зі статусу і трансферу футболістів, регіональним федераціям вжити заходів щодо обов’язкової реєстрації футболістів, що беруть участь в організованому футболу під егідою відповідної регіональної федерації, у єдиний реєстр ФФУ (УАФ)".

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 6

Як бачите, у тексті рішення, акцентовано увагу на тому, що йдеться про змагання під егідою відповідної регіональної федерації. Чи підпадає під це поняття Федерація футболу Полтави незрозуміло. Втім, минулого року не підпала.

У пошуках відповідей на запитання що таке "відповідна регіональна федерація/асоціація) зазираємо у Статут УАФ. Ось що ми можемо там побачити.

З цього визначення випливає, що подібний статус має лише "Асоціація футболу Полтавщини" і її колективні члени. Федерація футболу Полтави не колективним членом АФП і відповідно, не може мати статус регіональної федерації. Принаймні це логічно випливає з тексту.

Також, у п.3, Статті 6 цього ж Статуту вказано, що в кожній області може бути лише один член УАФ зі статусом регіональної федерації/асоціації. У випадку Полтавщини це АФП.

Далі звертаємося до документів пов’язаних безпосередньо з Асоціацією футболу Полтавщини, а конкретно до Регламенту Чемпіонату Полтавської області з футболу 2020. Зокрема, у п.4 статті 12. , вказано таке:

Вся стаття виглядає так:

Футболістам забороняють грати одночасно в чемпіонатах Полтави та області, загрожуючи дискваліфікацією — міську федерацію це не зупиняє - изображение 7

І ось у цьому документі вже немає визначення поняття "регіональна федерація", тому незрозуміло йдеться про колективних членів АФП у районах чи про інші обласні організації. Більш детально це може бути прописано у Статуті АФП. Втім, цього документа немає у публічному доступі, і на наше прохання нам його не надали. Проте виконавчий директор АФП Віктор Пожечевський пояснив, що "регіональними" в документі можуть бути лише організації яким такий статус надала УАФ. Тобто Федерація футболу Полтави, знову ж таки, документально не підпадає під це поняття.

Думка незалежного експерта з Києва

Для того щоб бути максимально неупередженими, ми вирішили звернутися до незалежного експерта. Ним виступив відомий в Україні спортивний юрист Юрій Юрченко з Києва. Ми ознайомили Юрія з ситуацією і показали йому Регламент Чемпіонату Полтавської області 2020.

— Варто розуміти, що коли гравець чи організація вступають у якусь спільноту, вони отримують права і обов’язки й приймають певні правила, які прописані у Статутах і певних документах, - говорить юрист. — Якщо ці правила їх не влаштовують, вони можуть спробувати їх змінити, винести на розгляд якісь питання тощо. Тому, говорячи про Федерацію футболу Полтави, можу сказати, що якщо ця організація не є членом АФП чи УАФ, вона в принципі ні за що не відповідає ні перед АФП, ні перед УАФ. Водночас, якщо ми говоримо про футболістів, які виступають під егідою АФП, тобто у Чемпіонаті Полтавщини, і знають про певні обмеження, то вони мають їх виконувати, за умови, що це чітко прописано в регламенті. У вашому випадку цього немає. У Регламенті Чемпіонату Полтавської області сказано, що "футболіст, який прийме участь у змаганнях за іншу команду незалежно якої регіональної федерації футболу підлягає дискваліфікації". При цьому в документі, не має визначення, що саме вони називають "регіональною федерацією", що вкладають у це поняття. В контексті цього Регламенту йдеться про ті територіальні асоціації, які входять до АФП та УАФ. Федерація футболу Полтави, яка збирається проводити чемпіонат міста, туди не входить, відповідно, з документальної точки зору АФП не має права дискваліфіковувати футболістів, за участь у Чемпіонаті Полтави. Хоча це було б правомірним якби ці обмеження були чітко прописані. В той же час, варто розуміти, що хоч формально АФП в такому випадку не має права карати футболістів, у них є для цього технічна можливість і важелі впливу. Грубо кажучи, їх ніхто не триматиме за руки. І ЛИШЕ ПІСЛЯ ДИСКВАЛІФІКАЦІЇ, футболіст може доводити незаконність цієї дискваліфікації в дисциплінарних органах та суді. Якщо доведе, зможе навіть звернутися в органи юстиції і просити позбавити АФП реєстрації, адже організація порушує права громадян.

Головний біль футболістів і тренерів

Найбільше у даній ситуації страждають футболісти, які грають в обох турнірах, і тренери команд, які зібралися брати участь у Чемпіонаті Полтави. З одного боку на них тисне АФП з меседжем "не грай на місто, бо дискваліфікуємо на область", з іншого є Олександр Кудацький, який запевняє, що ніхто не має права їх дискваліфіковувати, а якщо спробують, Кудацький буде за них змагатися до останнього. Тренери теж не знають, як формувати команду — чи брати сильних футболістів, які є в обоймі, чи шукати тих хто не грає в чемпіонаті області. Приміром, тренер команди "Чемпіон" Сергій Бубнов заявив, що якщо такі жорсткі обмеження дійсно введуть, то його команда зніметься зі змагань, адже йому ніким грати. Тренер "Зорі-Ворскли" Юрій Мармач не зміг відповісти на запитання, що збирається робити. У підвішеному стані перебуває Дмитро Мілько, який і як гравець, і як тренер виступає в обох турнірах. У Приватній розмові він наголошував на тому, що футболісти не хочуть знаходитися між молотом і ковадлом і чекають зрозумілих, адекватних відповідей на запитання "Що робити?". Є ризик, що чемпіонат міста залишиться щонайменше без "Зорі-Ворскли", "Атаки-Автотранс", "Чемпіона" та "Інваспорта", який заявився на обласну першість.

Висновок

Резюмуємо все викладене вище. Формально АФП прямо зараз не має права дискваліфікувати футболістів за участь у Чемпіонаті Полтави. Але фактично, вона має можливість це зробити. Навіть якщо футболіст правий і буде відстоювати свою правоту, він "випаде" з Чемпіонату області. Питання в тому, як далеко готові піти учасники цієї ситуації: як далеко зайдуть футболісти у бажанні грати і заробляти в обох турнірах, як далеко піде Олександр Кудацький, відстоюючи права футболістів, беручи їх під егіду своєї організації, як далеко піде АФП у своїх санкціях...

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →