closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Володимир Підкіпняк: "У нас абсолютно новий колектив"

Володимир Підкіпняк: "У нас абсолютно новий колектив"
Изменить размер a+ a-
696
0

Під час прямого відеоефіру на Instagram-акаунті ЛАФ головний тренер фізкультурно-спортивного клубу "Самбір" Володимир Підкіпняк розповів про новачків команди, завдання на сезон, перспективу виступів самбірців на всеукраїнському рівні та інші не менш цікаві речі.

– Пане Володимире, Ви прийшли на тренерський місток "Самбора" наприкінці минулого року. Розкажіть, будь ласка, хто запросив Вас у команду й чи довго роздумували над запрошенням?

– Торік у листопаді я зустрівся з міським головою Самбора Юрієм Петровичем Гамаром. Ми поспілкувалися: спершу по телефону, потім зустрілися. Обговорили плани, амбіції самбірської команди й дійшли згоди щодо співпраці. Самбір – місто з футбольними традицями, чимало місцевих уболівальників відвідують домашні й виїзні матчі, постійно переживають за улюблену команду. Це потрібно цінувати. Зважаючи на це, я одразу погодився очолити "Самбір". Хочеться, щоби в Самборі був футбол високого рівня.

Зумовлений пандемією коронавірусу карантин суттєво вплинув на життя людей не лише в Україні, а й у цілому світі. Внаслідок цього Ви відчули зміни в тренерській роботі?

– Підготовку до нового сезону ми розпочали 21-го січня. Дійшли до чвертьфіналу Меморіалу Ернеста Юста. Однак 12-го березня через карантин обласні змагання було призупинено. У спеціальній групі у Viber ми давали гравцям індивідуальні завдання для підтримання фізичної форми під час карантинного періоду.

Щоправда, працювати на відстані незручно. Це зовсім не те, з чого складається нормальний тренувальний процес. На початках дотримувалися суворого карантину, а з 17-го травня, коли відбулися певні послаблення, ми вийшли займатися на футбольне поле.

Тепер знову припинили тренування і тимчасово розпустили футболістів. Звісно, постійні зміни в тренувальному процесі нікому не приємні. Але всі команди в рівних умовах.

– Як мотивуєте хлопців за таких складних умов підготовки?

– Тут не потрібна додаткова мотивація. Всі чудово розуміють, що часу на підготовку небагато. Сподіваємося, скоро все стабілізується й можна буде повернутися до тренувань.

– Які завдання поставлено перед "Самбором" на цей сезон?

– В нас абсолютно новий колектив. Із попереднього складу залишилися лише троє гравців – голкіпер Ігор Явірський, Назар Курило і Василь Чоба. На створення нової, боєздатної команди потрібен час, тож ми не розкидаємося словами й високих завдань наразі не ставимо. Тим паче, в умовах невизначеності через пандемію коронавірусу, яка впливає на все.

Як оновленій команді, нам потрібна стабільність у тренувальному процесі й побільше товариських ігор для налагодження зв'язків у ланках, мікроклімату в колективі.

– Хто з нових футболістів прийшов у "Самбір"? Чи плануєте ще підсилюватися?

– Якщо під час Меморіалу Ернеста Юста ми думали, що склад нашої команди сформований на 90% (потрібно було лише зміцнити деякі позиції), то станом на сьогодні маємо певні втрати. В Тернопільській області вже стартував чемпіонат із футболу, тож наш гравець Богдан Слоневський перейшов у теребовлянську "Ниву". Ще один футболіст перебуває на перегляді в одному з польських футбольних клубів. Звісно, за такого розвитку подій потребуємо підсилення.

Воротарська позиція в нас уже закрита (є Ігор Явірський, Віталій Жупанський, Анатолій Коваленко). Окрім Коваленка, з футболістів, яких я знаю з часів роботи в соснівському "Рочині", після важкої травми до нас долучився Олег Домальчук, а також Микола Буй.

Серед новачків є Богдан Адам із "Юності" (Верхня/Нижня Білка), Павло Макогон, який пройшов хорошу футбольну школу, досвідчені Юрій Фурта та Юрій Фляк. Вони можуть допомогти молоді, дати цінну підказку.

Маємо чимало молодих гравців 2000-2002-го років народження, яким потрібен час на адаптацію. Хороші надії подає перспективний уродженець Самбірщини Владислав Миськів. Усі відповідально ставляться до процесу підготовки команди й наполегливо працюють над собою.

– Микола Буй та Олег Домальчук понюхали пороху на професіональному рівні. Чи можна ще очікувати в "Самборі" гравців-професіоналів?

– Не ставимо собі за мету, щоби за "Самбір" виступали професіонали. У футбол грають не імена, а люди, готові боротися і захищати честь свого колективу. Для нас важливо залучити якомога більше молодих місцевих футболістів. Звичайно, це потрібно робити поступово, адже Прем'єр-ліга Львівської області доволі потужна, одна з найсильніших аматорських ліг в Україні, грати тут непросто.

Наразі ведемо перемовини з двома гравцями, які мають досвід виступів на професіональному рівні. Не знаємо, чи погодяться вони на умови, які ми їм пропонуємо... Тому зараз вважаю недоцільним називати їхні прізвища.

Ми в пошуку. Переглядатимемо ще не одного потенційного новачка. Можливо, навіть із нижчих ліг Львівщини.

– Триває масштабна реконструкція стадіону імені Лева Броварського в Самборі. У зв'язку з цим уболівальників цікавить, де проводитиме домашні поєдинки ФСК "Самбір".

– Так, справді. В Самборі роблять газон, полив футбольного поля, трибуни, роздягальні. Обіцяють завершити всі роботи до 1-го жовтня цього року. Ми обговорювали з керівництвом питання місця проведення домашніх ігор. Є декілька варіантів.

Наразі ще остаточно не вирішили, де цьогоріч гратимемо, оскільки поки що невідомо, коли розпочнеться новий чемпіонат і в якому форматі. Звичайно, хочемо грати на своєму стадіоні, але потрібно, щоби була така можливість.

– Чого очікуєте від цьогорічного сезону у Прем'єр-лізі Львівщини?

– Враховуючи обставини, в яких ми перебуваємо, обласний чемпіонат буде нелегкий. До того ж, потрібно взяти до уваги його формат. Вибороти золоті медалі нам буде важко, але боротися за потрапляння до першої трійки-четвірки "Самбору" цілком до снаги. Ми прагнемо цього. Намагатимемося насамперед тішити власних уболівальників якісною грою.

– Чи планує "Самбір" виходити на всеукраїнський рівень, а в перспективі отримати професіональний статус?

– Про отримання професіонального статусу наразі не йдеться. Все залежатиме від фінансування команди. На початку цього року були розмови про те, аби футбольний клуб "Самбір" брав участь у всеукраїнських змаганнях, зокрема чемпіонаті аматорів України.

Однак в умовах епідемії коронавірусу це малоймовірно. До того ж наша команда фінансується з місцевого бюджету, важко передбачити, якою буде ситуація з коштами. Можливо, спробувати свої сили на всеукраїнському рівні можна буде згодом, спершу в Кубку України серед аматорських колективів. Самбірщина – футбольний регіон, тому в найближчому майбутньому тут має бути футбол високого рівня.

– Маєте бажання спробувати себе в ролі наставника професіональної команди?

– Думаю, цього прагне кожен тренер. Звісно, хочеться проявити себе на вищому рівні. Але тут є ризик, пов'язаний із фінансовою нестабільністю футбольних клубів. Підписавши контракт, доведеться перевозити зі собою в інше місто сім'ю, по-новому влаштовувати своє життя. Це доволі непростий крок, зважуючись на який, треба все достеменно обдумати. Декілька років тому ніхто би не відмовився від пропозиції очолити професіональну команду. Зараз, у період нестабільності кожен насамперед зважує всі "за" і "проти".

– Який річний бюджет "Самбора"?

– Це треба питати нашого президента чи спортивного директора. Планували одне, тепер у зв'язку з карантином може бути по-іншому. Наразі я не готовий точно відповісти на це запитання. Думаю, річний бюджет "Самбора" орієнтовно становить понад 1,5 мільйона гривень.

– Як уродженець Сокальського району Львівщини, хотіли би тренувати команду зі Сокаля?

– Я патріот свого міста й хочу, щоби сокальська футбольна команда постійно прогресувала. Ні для кого не таємниця, що для цього потрібне також належне фінансування. Сокаль лише торік відновив свою участь в обласній першості з футболу.

Наразі в Другій лізі Львівської області виступає ФК "Сокаль-Датський текстиль". У його складі є як перспективна, талановита молодь, так і гравці з досвідом, зокрема досвідчений капітан, один із лідерів команди Павло Сильвестр. Я стежу за їхніми матчами, знаю, що відбувається в стані команди. Як на перший рік вони показали доволі хороші результати.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →