closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" боротиметься за чемпіонство"

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" боротиметься за чемпіонство"
Изменить размер a+ a-
2569
0

Новий футбольний сезон на Сумщині ознаменувався появою у вищій лізі чемпіонату області "Нафтовика-Охтирки" – з міста, що має багаті футбольні традиції та де проживає 48 тисяч мешканців.

Короткий екскурс у історію місцевого футболу. У 1980 році за ініціативи адміністрації Охтирського нафтогазовидобувного управління (зараз нафтогазовидобувного управління "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта") в Охтирці був створений ФК "Нафтовик". До 1982 року грав він у чемпіонаті Сумської області.

Після чого, здобувши Кубок області, почав брати участь у першості України серед команд колективів фізкультури. У 1985 році "Нафтовик" став чемпіоном УРСР і завоював путівку в другу союзну лігу. Там охтирчани теж виступали вдало: в сезоні 1991 року посіли перше місце у своїй зоні.

Після здобуття Україною незалежності "Нафтовик", а згодом "Нафтовик-Укрнафта" (13 липня 2004 – 2018рр), двічі був представлений у вищій українській лізі (сезони - 1992 і 2007/2008), двадцять чотири сезони – у першій (сезон 2006/2007 – переможці), один – у другій (сезон 2000/2001 – переможці). Чотири рази охтирські футболісти виходили до 1/4 фіналу Кубка України.

Паралельно у чемпіонаті Сумської області функціонував фарм-клуб – "Нафтовик-2", який був заснований в 2002 році з метою підготовки молодих футболістів −випускників ДЮСШ "Нафтовик" для професійної команди. В активі "дублерів" – чотири "золота" "срібло" та "бронза" обласного ґатунку.

Не найкращі часи для охтирського футболу настали два роки тому, коли перед початком сезону 2018/2019 "Нафтовик-Укрнафта", не пройшовши атестацію, втратив професійний статус і був розформований.

До речі, той сезон "Нафтовик-Укрнафта" мав розпочати у другій лізі, адже перед тим підопічні Володимира Книша посіли передостаннє, п’ятнадцяте, місце у лізі першій.

"Нафтовик-2" останні два сезони також не був представлений в чемпіонаті Сумської області. На сьогодні команда має назву "Нафтовик-Охтирка" і вона повертається на футбольну орбіту. Як наголошує керівництво клубу, нинішній колектив є правонаступником саме "Нафтовика-2", але ні в якому разі не "Нафтовика-Укрнафти".

У розмові з журналістом FootBoom почесний керівник клубу Ігор Біленко розповів про повернення "Нафтовика-Охтирка" в обласний футбол, кадровий потенціал, а також озвучив цілі та завдання на 2020 рік та найближче майбутнє.

- Структурні підрозділи ПАТ "Укрнафта" нашого регіону вже чотири десятиріччя нерозривно пов’язані з місцевим футболом. Ця історія має своє продовження і в 2020 році. Первинна профспілкова організація НГВУ "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта" виступила засновником футбольного клубу "Нафтовик-Охтирка". Значну фінансову допомогу надала Охтирська міська рада, Чернеччинська ОТГ. Також плануємо залучити ще декілька територіальних громад та небайдужих меценатів. Футбол в Охтирці завжди функціонував, і команди показували гарні результати.

- Коли "Нафтовик" зібрався вперше? Як провели підготовку до сезону?

- Працюємо з травня 2020 року. У рамках підготовки до чемпіонату зіграли товариський поєдинок проти однієї з найсильніших аматорських команд України "Вікторії" (Миколаївка). Гра вийшла цікава і напружена. Ми поступилися з рахунком 2:3. Ну, а далі був стартовий поєдинок чемпіонату, поїхали у гості в Токарі, Сумського району, де перемогли місцеву "Україну-Аграрну" 1:5.

- "Нафтовик" (Охтирка) очолив Олександр Сікун, який минулий сезон тренував ФК "Тростянець".

- Олександр Михайлович свого часу плідно працював із "Нафтовиком-2". Приводив його до чемпіонства області у 2008 році. Ми хотіли бачити наставником "Нафтовика" лише Сікуна, інші кандидатури взагалі не розглядалися. Нас задовольняє рівень його кваліфікації, він добре знає і веде команду. У колективі склався чудовий мікроклімат. У роботі головному тренеру допомагає Сергій Олондарь, який відповідає за організаційний і адміністративний напрямок. Сергій Петрович також є головою федерації футболу міста Охтирки.

- Які завдання у "Нафтовика-Охтирка" на цей сезон?

- "Нафтовик-Охтирка" боротиметься за чемпіонство області. Саме на такий результат ми націлюємо футболістів. Думаю, що цьому складу охтирчан це під силу.

- У першому турі "Нафтовик-Охтирка" впевнено здолав на виїзді "Україну-Аграрну" (Токарі) 5:1. Забитими м’ячами відзначилися Сергій Кисіль, Дмитро Жаріков, Олександр Лапін, які пограли за "Нафтовик-Укрнафта" у першій лізі чемпіонату України. Хто ще з іменитих футболістів увійшов до складу вашої команди?

- Ще декілька колишніх футболістів "Нафтовика-Укрнафти": нападник Олександр Васильченко, універсальний півзахисник Олександр Васильєв і воротар Валентин Бірюк. Зазначу, що всі вони є вихованцями охтирського футболу і свій шлях починали у "Нафтовику-2". Повернувся до нас і найдосвідчений опорний півзахисник Руслан Табачун (екс - "Нафтовик" (Охтирка), "Зоря" (Луганськ), "Таврія" (Сімферополь), "Оскол" (Куп`янськ) та багато інших професійних клубів), якому у вересні виповниться сорок п’ять років. Табачун, наша легенда, став капітаном команди. На нього, а також Васильєва та Бірюка ми розраховуємо, як на лідерів команди. Загалом склад "Нафтовика-Охтирка" складається переважно з представників трудового колективу ПАТ "Укрнафти" та структурних підрозділів компанії. Троє футболістів з інших областей. Домашні матчі плануємо проводити в Охтирці, на стадіоні "Нафтовик".

- Сьогодні "Нафтовик" - учасник чемпіонату Сумської області, а завтра?

- Звісно, що маємо бажання заявити команду в аматорський чемпіонат України та Кубок України серед аматорів. Але у цьому питанні відштовхуватися треба від фінансових можливостей.

- Тобто набуття клубом професійного статусу наразі також не на часі?

- Так. Я впевнений, що вся Охтирка хоче і мріє, щоб у місті знову була професійна команда. Щоб до нас приїздило київське "Динамо", донецький "Шахтар". Але одного бажання замало. Потрібно, аби це підкріплювалося фінансовою складовою.

- Чи можлива поява у клубі колишнього директора "Нафтовика -Укрнафти" Андрія Полуніна?

- Наразі для нас – це не головний пріоритет. До того ж, Андрій Вікторович зараз працює в СК "Дніпро-1". З ним, до слова, збереглися теплі стосунки, постійно контактуємо і передаємо вітання.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →