closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Авангард" (Харків): молода сила футболу Слобожанщини

"Авангард" (Харків): молода сила футболу Слобожанщини
Изменить размер a+ a-
1482
0

За останні два сезони "Авангард" (Харків), за який виступають 17-19-річні футболісти, наробив чимало галасу в аматорському футболі регіону: здобуто Кубок і Суперкубок Харківщини, "срібло" вищої обласної ліги. Очолює молодий клуб Роман Мельник, який любить та вміє працювати з тінейджерами. Серед його вихованців ціле юне сузір’я українського футболу – Арсеній Батагов, Георгій Судаков, Богдан В`юнник та інші. В інтерв’ю спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" Роман Петрович розповів про мету створення "Авангарду" його здобутки та турнірні завдання.

- Наш клуб заснований в 2019 році на базі ДЮФСШ "Металіст 1925 ", яку я очолюю. Кістяк команди, власне, й формують вихованці школи 2001-2003 років народження. В складі також є декілька гравців, які пройшли навчання в академіях СК "Дніпро-1" і "Шахтаря" (Донецьк). Наразі переглядаємо хлопців з інших харківських дитячо-юнацький футбольних закладів.

Команду треную з першого дня її заснування. З великим задоволенням назву всю нашу тренерську дружину: Олександр Манаєнко, Роман Фатій, тренер воротарів Едуард Столбовой, лікар Стефан Потімков. Всі ці люди є справжніми професіоналами своєї справи.

Головна задача "Авангарду" – це підготовка кваліфікованих кадрів для "Металіста 1925". Наше керівництво створило для футболістів дуже комфортні умови: тому хлопці думають лише про спортивний результат та професійне самовдосконалення. Відзначу спонсорів та партнерів клубу: це компанії "Marshal Development", "Paper-Cups", "IT4YOU", "Devil Sport by Shabanin".

"Авангард" (Харків): молода сила футболу Слобожанщини - изображение 1

- Розкажіть про себе: де грали, кого ще тренували?

- Народився 1 березня 1985 року в селі Вільшанка Чуднівського району Житомирської області. Мої "футбольні університети" почалися з навчання в Шепетівському спортінтернаті, який я успішно закінчив. Відкривався великий футбольний шлях, однак важка травма зруйнувала всі плани на майбутнє. Однак не "розкисав": продовжив здобувати освіту – в Житомирському державному університеті імені Івана Франка, а потім у Харківській державній академії фізичної культури. Отримав ступінь магістра, моя спеціалізація – "Тренер-викладач з футболу". Тренерську кар’єру розпочав в 2006 році в харківській ДЮСШ-8, надалі працював з дітьми в "Геліосі" (Харків) та "Арсеналі" (Харків). В 2012 році Володимир Лінке запросив мене з командою "канонірів" 2002 року народження в академію "Металіста". Пропрацював там до моменту припинення фінансування всієї клубної вертикалі в 2015 році.

Разом з Максимом Можаєвим виховали цілу плеяду перспективних футболістів: Георгій Судаков ("Шахтар" (Донецьк), Богдан В`юнник ("Шахтар" (Донецьк), Арсеній Батагов (СК "Дніпро-1"), Артем Кулаковський ("Ворскла" (Полтава), Максим Коваленко ("Металіст 1925") та Денис Резепов ("Металіст 1925" ). За ними – майбутнє нашого футболу, національної збірної України. Таланту у хлопців вистачає, однак ним потрібно ще правильно розпорядитися.

Переповнювало почуття гордості, коли Андрій Шевченко на матч проти Швейцарії довикликав Жору Судакова. Не сумніваюсь, що це лише початок.

Наступний етап моєї тренерської кар’єри – це дитячо-юнацька спортивна школа "Металіста 1925" та "Авангард". Від роботи з молоддю, у якої горять очі, яка має бажання зійти на футбольний Олімп, отримую величезне задоволення.

"Авангард" (Харків): молода сила футболу Слобожанщини - изображение 2

- Цьогорічний сезон приніс "Авангарду" срібні медалі вищої ліги чемпіонату Харківської області.

- Проведений сезон лишив найкращі спогади. В усіх турнірах команда викладалася максимально, водночас і задачі були максимальні.

Не пригадую, аби в обласному футболі, якась юна за віком команда сходила так високо, як "Авангард". У попередніх сезони, навпаки, спостерігалася тенденція, що в лідерах були колективи, в чиїх складах виділялися досвідчені футболісти.

- "Авангард" відстав від чемпіона області "Універ-Динамо" (Харків) на 14 очок.

- Підсумковий очковий багаж першої трійки наступний: "Універ-Динамо" - 46, "Авангард" - 32 , ФК "Зміїв" - 31. Вважаю, що причина нашого суттєвого відставання – кадрова. Влітку втратили провідне тріо гравців 2002 року народження: Максим Коваленко, Денис Резепов та Денис Ндукве перейшли в "Металіст 1925". Їх замінили хлопці 2003 року народження. Дуже молоді у "Авангарді" футболісти, це й позначилося на стабільній грі та результаті.

Друге місце, як для дебютанта, – це чудовий результат. Торік ми виступали в кубкових баталіях, в чемпіонат не заявлялися. Стали володарями Кубка (в фіналі перемогли "Універ-Динамо" 2:1) та Суперкубка області (здолали "Вовчанськ":основний час 2:2, серія післяматчевих пенальті 4:1).

"Авангард" (Харків): молода сила футболу Слобожанщини - изображение 3

- Які результати виступів "Авангарду" у першій лізі ДЮФЛУ ?

- Позитивні емоції від гри підопічних почав отримувати ще взимку, коли "Авангард" U-19 вийшов у фінальну частину Кубка ДЮФЛУ. Втім пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 не дозволила провести півфінальний, а можливо, і фінальний поєдинки в Щасливому.

У чемпіонаті U-19 завершилося перше коло, на зимову перерву пішли в статусі лідера своєї групи. У восьми поєдинках у нас шість перемог, дві нічиї, один матч перенесений на весну. У таблиці на одне очко випереджаємо "Авангард" (Краматорськ). Чемпіонат поновиться у березні. Спробуємо поборотися за золоті медалі першої ліги.

- Завершував сезон на Харківщині фінал Кубка області пам'яті Миколи Уграїцького між "Авангардом" та "Універ-Динамо".

-Так. 4 грудня футбольний сезон на Харківщині офіційно фінішував. На "десерт" вболівальникам було запропоноване кубкове фінальне протистояння: чемпіон "Універ-Динамо" проти срібного призера: "Авангарду". Харківське дербі відбулося на стадіоні міської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи "Восток".

В чемпіонаті зі своїм опонентом ми обмінялися перемогами (3:2 і 1:3). Програний поєдинок наш тренерський штаб розібрав по крупицях, проаналізували всі ігрові моменти. У фіналі змінили тактику: грали "другим номером" і це принесло свої дивіденди. Здолали суперника передусім тактично. На початку другого тайму єдиний м`яч у грі провів 17-річний нападник марокканського походження "Авангарду" Амін Дафір.

- У чемпіонаті України U-19 "Авангард" виступає тим же складом, що і на область?

-Так. В нашій обоймі тридцять п’ять рівноцінних гравців. Намагаємося варіювати складом на обидва чемпіонати, ігрової практики хлопці мають вдосталь.

- Де проводите свої домашні матчі?

- На двох стадіонах. У селищі Березівка, на якісному трав’яному газоні. А також у смт Високий на навчально-тренувальній базі "Металіста 1925", де граємо на штучному полі.

- Які плани "Авангарду" на наступний сезон?

- Візьмемо участь у чемпіонаті та Кубку області. Боротимемось лише за вікторію у цих двох турнірах.

Звісно, що десь в душі хотілося б зіграти і в другій лізі чемпіонату України, відчути її високий змагальний рівень. Однак, ще раз наголошую – "Авангард" передусім є кузнею кадрів для "Металіста-1925". Наш тренерський штаб щоденно працює в даному напрямку: маємо змогу першими бачити, як прогресують та зростають юні футболісти.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →