closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Октай Ефендієв: "Дотримуюсь принципу, що футбол повинен мати людське обличчя"

Октай Ефендієв: "Дотримуюсь принципу, що футбол повинен мати людське обличчя"
Изменить размер a+ a-
2187
0

Рік, що минає, подарував аматорському футболу України амбітний клуб – "Нива" (Бузова). Підопічні Октая Ефендієва та Марка Мартиненка у сезоні-2020 стали чемпіонами Києво-Святошинського району та вийшли у чвертьфінал Кубка країни серед аматорів. І це лише початок великого шляху, - наголошує Октай Зіяєвич. Наміри у "Ниви" серйозні, наразі ведеться активна робота за різними напрямками: кадрова політика команди, створення відповідної інфраструктури, соціально-благодійні проєкти тощо. Саме ці та інші питання кореспондент спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" підняв у розмові з президентом бузівського клубу Октаєм Ефендієвим.

- Октаю Зіяєвичу, чому ви вирішили підтримувати саме "Ниву" (Бузова)?

- Так склалася ситуація. Моя компанія на той час займалася аграрним бізнесом у Бузовій. У серпні 2019 року у питанні щодо співпраці до мене звернулися місцеві футболісти. Я з великим бажанням відгукнувся на пропозицію. Треба було провести значний обсяг роботи. На жаль, не всі сприйняли це з розумінням. Знайшлися так звані місцеві "активісти", які заважали та й зараз заважають. Вони чомусь не хочуть, щоб Бузова була процвітаючим сучасним населеним пунктом, щоб місцева команда поступово сходила на футбольний Олімп.

Октай Ефендієв: "Дотримуюсь принципу, що футбол повинен мати людське обличчя" - изображение 1

- Яким був цьогорічний бюджет "Ниви"?

- У цифри вдаватися не стану, але зі стовідсотковою впевненістю можу сказати, що на рівні команд другої ліги чемпіонату України.

Читайте також: Марк Мартиненко: "Нива" (Бузова) сезон-2021 проведе у вищій лізі чемпіонату Київщини"

- Чому ваш вибір зупинився на наставнику Марку Мартиненку?

- По-перше, при знайомстві з ним я зрозумів, що це дуже приємна та порядна людина. Також мені імпонував його професійний підхід до справи. Подальші майбутні результати лише підтвердили правильність мого вибору. Це професіонал з великої літери, який живе футболом 24 години на добу. Недарма у обласних футбольних колах Марка Станіславовича називають Нагельсман із Київщини. Я вірю в нього!

- Чи задоволені ви сезоном, який провела "Нива"?

- За дванадцятибальною шкалою "Нива" зіграла на "десятку". Шкода лише, що не виграли всі турніри, в яких брали участь. Особливо не пощастило у фіналі Меморіалу Чанових , в якому поступилися (0:1) "Соколу" (Михайлівка- Рубежівка). Маю надію, що навесні будемо тріумфувати у аматорському Кубку України. Якщо це вдасться – одразу заявимось у Кубок України серед професійних команд.

- У "Ниви" дуже яскраві вболівальники. Можливо вони і були одним із чинників чемпіонського сезону?

- Авжеж. Вважаю бузівських уболівальників найкращими на Київщині. Наш клуб єдиний в області, хто має ультрас, їхня чисельність – 80 чоловік. Вони відвідують всі матчі "Ниви" та "Ниви-2", в тому числі виїздні. Гасло наших ультрас: "Бузова-Арена – наш дім". Я, до речі, теж не пропустив жодного матчу обох бузівських команд.

Загалом вік вболівальників "Ниви" коливається від чотирьох до сімдесяти п’яти років. Перший виїзд за межі області відбувся, коли грали у Кубку України з "Малом" у Коростені. Близько 45 вболівальників відправилися з нами за 150 км. Це є черговим доказом їхньої відданості , незалежно від статі та віку. На жаль, через карантин величезна кількість вболівальників змушена дивитися футбол за межами стадіону. З повною впевненістю можу сказати, що після зняття карантинних обмежень на "Бузова-Арені" буде стовідсоткова заповненість. Своє грою команда також приваблює мешканців сусідніх населених пунктів, які з задоволенням приїздять підтримати "Ниву".

Октай Ефендієв: "Дотримуюсь принципу, що футбол повинен мати людське обличчя" - изображение 2

- Чи не збирається "Нива" (Бузова) повторити шлях "Колоса" (Ковалівка), який колись також починав із найнижчих щаблів любительського футболу?

- У цьому в мене немає жодних сумнівів. Вважаю це нашим обов’язком, перед клубом стоїть таке завдання.

- "Нива" (Бузова) робить значний акцент на розбудові інфраструктури клубу. Що вдалося, а що – у планах?

- У солідному клубі, до чого ми прагнемо, все повинно бути на найвищому рівні. У цьому напрямку мені вже є чим похвалитися: клубну інфраструктуру створили за рекордні 6-7 місяців. Робота кипить щодня. За неповний календарний рік побудували красень - стадіон "Бузова -Арена" зі штучним покриттям, який розрахований на 253 глядачів, навчально-тренувальну базу. Придбали транспортні засоби, екіпірували дві команди, закупили всі необхідні аксесуари для тренувального процесу. До стадіону, для зручності, проклали тверде покриття (понад 1 тисячу метрів), відкрили паркінг, встановили освітлення.

Найближчим часом розпочнеться будівництво стадіону з натуральним покриттям, а також адмінприміщення , де будуть роздягальні, душові та кімнати для суддів. Щоправда, остаточно ще не визначилися з місцем розташування. Зазначу, що "Бузова -Арену" звели на пустирі, засипаному побутовими відходами.

Октай Ефендієв: "Дотримуюсь принципу, що футбол повинен мати людське обличчя" - изображение 3

- Знаю, що "Нива" задіяна у багатьох соціальних проектах. Наприклад, футболісти залюбки виходять на організовані клубом суботники. Можна про це докладніше.

- Ще у 19 сторіччі відомий літературний публіцист Віссаріон Бєлінський сказав, що праця облагороджує людину. Я в цьому також переконаний. Зусиллями мешканців села, футболістів, працівників клубу у Бузовій створено паркову зону та штучне озеро, посаджено близько тисячі дерев, багато квітів . У облаштуванні парку особисто взяв участь. Іще – гуртом прибирали в селі.

Загалом у нашого клубу різновекторна діяльність: соціальна, благодійна, зокрема допомагаємо сім’ям з малим достатком. А нещодавно, уявіть на хвилинку, наші футболісти та вболівальники сприяли еменесникам у гасінні масштабних пожеж. Вдалося врятувати три житлові будинки. Основне гасло ФК "Нива" (Бузова) – "Творити та створювати". Дотримуюсь принципу, що крім всього іншого, футбол повинен мати людське обличчя. Майбутнє бузівського футболу ми бачимо з людським обличчям . Турбота про людей – понад усе.

Октай Ефендієв: "Дотримуюсь принципу, що футбол повинен мати людське обличчя" - изображение 4

- Хто ваш найулюбленіший футболіст ?

- Симпатизую не футболісту, а футбольній особистості – Валерію Васильовичу Лобановському.

Довідка

Октай Зіяєвич Ефендієв народився у 1966 році в Азербайджані, у невеличкому містечку Кахі, що в північно-західному регіоні країни. У дитинстві був палким вболівальником двох команд – "Нефтчі" (Баку) та "Динамо" (Київ). За динамівців він, до слова, уболіває дотепер, намагається відвідувати поєдинки національного чемпіонату та міжнародного значення.

Після уроків Октай з однолітками до пізнього вечора ганяли "круглястого" у дворі. Часто-густо "мішенню" дітвори ставали шибки у будинках. Після закінчення школи Ефендієв перебрався в Україну, у 1983 році вступив до Київського технологічного інституту легкої промисловості (нині Київський національний університет дизайну та технологій, КНУТД).

Ось уже 37 років Октай Ефендієв мешкає у Києві: є успішним бізнесменом, меценатом, благодійником; у 2000 -2006 роках очолював азербайджанську діаспору в Україні, був радником президента України Леоніда Кучми.

У Октая Зіяєвича завжди була мрія – бути у футболі, мати безпосереднє відношення до гри. Торік, коли він став президентом "Ниви" (Бузова), це здійснилося.

P.S. На превеликий жаль, через страшенну зайнятість Октая Ефендієва ми не встигли обсудити з ним усі питання, але він пообіцяв, що продовження буде…

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →