closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Олімп" (Вигода): екс-збірники України – тренери, президент – мовознавець, двом ветеранам – 50 років

"Олімп" (Вигода): екс-збірники України – тренери, президент – мовознавець, двом ветеранам – 50 років
Изменить размер a+ a-
2025
0

Вигода – миловидне селище на Півдні країни, розташоване за 40 км від Одеси. До недавнього часу воно підпорядковувалося Біляївському району. Однак після адміністративно-територіальної реформи Вигодянська селищна об’єднана територіальна громада (ОТГ) увійшла до Одеського району.

У Вигоді завжди був популярним спорт, зокрема футбол. Місцева команда грала у чемпіонаті Біляївського району ще у 90-их роках минулого сторіччя. Спочатку це була "Вигода", потім "Ніка" і нарешті, з 2001 року, "Олімп". Минулого сезону "олімпійці" в першості Біляївщини посіли п’яте місце. Зазначимо, що очолюють команду знакові для одеського футболу постаті: головний тренер – Сергій Згура, його асистент – Андрій Телесненко.

Кореспондент спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" під час інтерв’ю з граючим президентом "Олімпу" (Вигода) Максимом Золотоносом та головним тренером Сергієм Згурою говорили про команду, торішній сезон та майбутні плани.

- Максиме Олександровичу, можна сказати, що "Олімп" (Вигода) у футбольному плані, це ваше все?

Максим Золотонос: Авжеж. Це дуже точно підмічено. Для мене – це рідна команда, адже давно тут граю. Свої виступи в "Олімпі" я розпочав у 2000 році з молодіжної команди. Граючим президентом став у липні 2020 року. Виступаю на позиції центрального півзахисника. Роки беруть своє, тож останнім часом переважно виходжу на заміни. Весь цей час команду фінансово підтримує Вигодянська сільська рада (голова Алла Юріївна Рибачок) та я особисто. Окрім футболу, Вигодянська об’єднана територіальна громада (ОТГ) матеріально підтримує ще й дорослу баскетбольну та волейбольну команди. Ми вдячні Аллі Юріївні за ту величезну допомогу, яку вона надає вигодянському спорту.

"Олімп" (Вигода): екс-збірники України – тренери, президент – мовознавець, двом ветеранам – 50 років - изображение 1

- Як вдалося домовитися про співпрацю з відомим у недалекому минулому футболістом "Чорноморця" (Одеса) та ще ряду українських та зарубіжних клубів Сергієм Згурою?

Максим Золотонос: Тренерський штаб (Сергій Згура, Андрій Телесненко) сформували влітку 2020 року. На наше запрошення Сергій Олександрович та Андрій Васильович погодилися без вагань. На посаду наставника розглядалися й інші фахівці, але вибір зупинили на кандидатурі Сергія Олександровича, якого я знаю давно. Це порядна людина і кваліфікований тренер. Останні роки він успішно тренує дітей у ДЮФК "Атлетік" (Одеса), у нього, до слова, займався мій син, а нині – племінник. Сергій Згура всім серцем переживає за "Олімп", мені імпонує його підхід до тренувального процесу. Дуже задоволений, що у тренерському штабі працює досвідчений Андрій Телесненко. Андрій Васильович багато років відіграв за одеський "Чорноморець", інші вітчизняні та зарубіжні клуби, у його активі три поєдинки за національну збірну України. Сергій Згура завжди може отримати слушну пораду та інформацію від свого асистента і товариша.

- Які плани у "Олімпу" на 2021 рік ?

Максим Золотонос: Участь у чемпіонаті та Кубку району. Щоправда наразі невідомо, це буде Одеський район, до якого ми нещодавно увійшли, чи змагання в якомусь іншому районі. Крім того, виступатимемо в зональному турнірі першої ліги чемпіонату міста Одеси. Тобто всі плани "Олімпу" заточені на регіональних чемпіонатах і кубках, які проводяться на Одещині. Завдання у команди – виграти в тих турнірах, де беремо участь. Зокрема прагнемо вивести "Олімп" у вищу лігу чемпіонату Одеси.

- Сергію Олександровичу, як вам працюється у Вигоді?

Сергій Згура: Все чудово! Пропозицію від президента "Олімпу" Максима Золотоноса я отримав у вересні 2000 року за вісім турів до завершення чемпіонату Біляївського району. Коли очолив команду, то "Олімп" йшов на десятому місці. В останніх восьми матчах зуміли здобути шість перемог, один матч завершили внічию та ще в одному поступилися. Фінішували на п’ятому місці. Прогрес у грі був очевидним. Зараз беремо участь у зимовому чемпіонаті (1ліга) міста Одеси.

- Які завдання стоять перед командою у "зимці"?

Сергій Згура: Націлені лише на перемогу. У своїй групі в шести поєдинках здобули шість перемог. Першочергова задача – посісти місце у першій четвірці та вийти у чвертьфінал. На другому етапі вісім команд (по чотири з кожної групи, -авт.) поведуть боротьбу за чемпіонство за олімпійською системою.

"Олімп" (Вигода): екс-збірники України – тренери, президент – мовознавець, двом ветеранам – 50 років - изображение 2

- У "Олімпі" вашим помічником є відомий у минулому футболіст Андрій Телесненко.

Сергій Згура: Так, мій асистент – Андрій Телесненко, якого вболівальники пам’ятають за виступами та тренерській роботі передусім у одеському "Чорноморці". У 1993-1995 роках разом із Андрієм Васильовичем виступали за "моряків". Також доля зводила нас у молдовському "Зімбру" (Кишинів), команда грала у кваліфікації Ліги чемпіонів та Кубку УЄФА. З ним підтримуємо дружні стосунки, як, до речі, і з Геннадієм Альтманом – воротарем того славетного "Чорноморця". Крім роботи в "Олімпі" тренуємо дітлахів у ДЮФК "Атлетік" (Одеса). Ведемо групу хлопців 2008-2009 років народження.

- Футбольну кар’єру ви завершили у казахстанському "Востоці" (Усть-Каменогорськ) у 2009році. Чим займалися потім?

Сергій Згура: Дійсно, в Усть-Каменогорську я виступав з 2007 до 2009 року. Кар’єру завершив у 32 роки. Після того дев’ять років працював у сфері, яка не пов’язана з футболом. Водночас регулярно грав за ветеранів "Чорноморця", як, власне, і зараз.

- Розкажіть про склад "Олімпу"? Гравці переважно звідкіля?

Сергій Згура: Команда майже повністю сформована футболістами з Вигоди. Тільки двоє – з Одеси, маємо одного легіонера з Туреччини – воротаря Азіза, який навчається в одеському виші. Середній вік "Олімпу" – 24 роки. У складі є два досвідчених 50-річних футболістів, 37 років – капітану, багато 18-20 річної молоді.

- Хто лідери?

Сергій Згура: Насамперед голкіпер Азіз, який стабільно грає без замін, щоматчу він здійснює велику кількість сейвів. Відзначу 37-річного капітана, універсального захисника Віталія Іванченка та центрального захисника Артема Рибачка. Ну і, звісно, наш лідер –граючий президент Максим Золотонос. Мені до вподоби його людські якості, енергійність та амбіційність. Ця людина інвестує кошти в свою рідну команду. Це і є справжнім патріотизмом! З Максимом Олександровичем – стовідсоткове порозуміння.

- Чи є у вашій команді футболісти, які мають досвід виступів на професійному рівні?

Сергій Згура: Ні. На профрівні пограв лише я та Андрій Телесненко (посміхається, - авт.).

- Які зміни очікуються в команді?

Сергій Згура: Основні позиції, вважаю, укріплені добре. Якщо і буде підсилення, то один-два футболісти. Вони повинні бути вищого рівня за тих гравців, що є в команді.

Довідка

43-річний Сергій Олександрович Згура є вихованцем одеського "Чорноморця". Грав за першу та другу команди "моряків". Крім того, виступав за різні українські та зарубіжні клуби: "Нафтохімік" (Кременчук), "Десна" (Чернігів), "Зімбру" (Кишинів, Молдова), "Металург" (Донецьк), "Зоря" (Луганськ), "Кривбас" (Кривий Ріг) "Восток" (Усть-Каменогорськ, Казахстан). У 2009 році футбольну кар’єру завершив Казахстані. Сергій Згура у складі збірної України є бронзовим призером чемпіонату Європи (U-16) 1994 року. Має молодшого брата, Олександра, який також був професіональним футболістом.

37-річний Максим Олександрович Золотонос є корінним мешканцем селища Вигода. Закінчив Одеський національний університет імені І. І. Мечникова (факультет романо-германська філологія) за фахом викладач німецької, англійської мов та зарубіжної літератури. Вільно володіє німецькою та англійськими мовами. За своїм фахом майже не працював. З 2000 року займається приватним бізнесом у зарубіжних компаніях та тренується і грає за свою рідну команду "Олімп" (Вигода).

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →