closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Базис" (Кочубіївка): шикарна інфраструктура, інвестиції у дитячий та аматорський спорт

"Базис" (Кочубіївка): шикарна інфраструктура, інвестиції у дитячий та аматорський спорт
Изменить размер a+ a-
4101
0

Цьогорічний чемпіон Черкаської області визначився задовго до заключного туру – ним став "УТК" з села Паланка Уманського району. Водночас інтрига за розподіл призових місць трималася до останнього. У підсумку: срібні нагороди виборов ще один представник Уманщини – "Базис" (Кочубіївка), "бронза" – у "Росави" (Степанці). Таким чином кочубіївчани покращили свій минулорічний результат – третє місце – і повторили позаторішнє "срібне" досягнення. В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" начальник команди СК "Базис" (Кочубіївка) Олексій Давиденко знайомить читачів із амбітним клубом, який прагне підкорювати найвищі футбольні вершини, активно розвиває інфраструктуру та дитячо-юнацький напрям.

- Олексію Олеговичу, на сьогодні "Базис" (Кочубіївка) – провідний клуб аматорського футболу Черкащини. А як усе починалося?

- Саму громадську організацію "Спортивний клуб "Базис" було засновано у 2014 році, а футбольний клуб функціонує з 2008 -го. Засновник клубу – фермерське господарство "Агрофірма "Базис" (голова - Володимир Олексійович Осадчий). Насамперед хочеться сказати, що саме завдяки цій людині функціонує взагалі така структура, як спортивний клуб "Базис". Близько 200 людей мають змогу займатись своєю улюбленою справою в прекрасних умовах. Спортсмени-аматори, які забезпечені усім необхідним інвентарем та екіпіруванням, знають, що у будь-якому разі зможуть звернутись за допомогою і завжди будуть почутими. Володимир Олексійович шалено любить спорт і витрачає крім важко зароблених коштів ще й надзвичайну кількість сил та емоцій. Для нього в пріоритеті - розвиток інфраструктури в селах. Завдячуючи йому наше село стало найспортивнішим в Україні!

"Базис" (Кочубіївка): шикарна інфраструктура, інвестиції у дитячий та аматорський спорт - изображение 1

А починався шлях "Базису" у 2008 році, коли ми зібрали команду для виступів в Уманському районі. Потім паралельно змагалися на два райони: додався ще сусідній Христинівський (який нещодавно також став Уманським). На той час наша районна першість була конкурентноспроможною і проходила на високому рівні, завдячуючи тодішньому голові федерації Ігорю Михайловичу Соболенку – ми відчули, що зможемо спробувати свої сили і в чемпіонаті області. Наприкінці 2013 року "Базис" виграв кубок району, а коли ми догравали районний чемпіонат до нас в команду прийшов Сергій Янчук. І Сергій Леонідович разом із нашим президентом Володимиром Олексійовичем дійшли висновку перейти на новий рівень, заявившись у перші лігу чемпіонату області. Проте голова обласної федерації Володимир Григорович Фощій запропонував нам спробувати свої сили відразу у вищій лізі, тому що не вистачало однієї команди. Після довгих роздумів ми погодились і розпочали підготовку. Залишилася майже та сама команда, що виграла кубок району, розбавили колектив декілька хлопців, яких Янчук добре знав за виступами в його попередній команді "Уманьферммаш": Сергій Гаврилюк, Олександр Дзига, Владислав Гірський та Артем Тепляков (останні двоє досі грають, залишаючись лідерами "Базису") . У дебютному сезоні ми зайняли місце в середині турнірної таблиці - сьоме з дванадцяти команд. Але з кожним сезоном наші результати покращувалися.

- Цього сезону "Базис" завоював срібні медалі. Ваші враження, "сріблом" задоволені?

- Перше та друге коло насправді повністю провалили (чемпіонат Черкаської області у вищій лізі, в якому змагалися шість команд, проходив у три кола – авт.), тому задачі з чемпіонату були зняті. Після цього провели певну трансферну роботу, попрощались практично з усіма "легіонерами", на яких робилась висока ставка перед сезоном. Водночас заявили одного нападаючого з чемпіонату нашого району, дали шанс молоді і місцевим футболістам, які на сто відсотків скористались довірою. Можливо через те, що у них не було вантажу відповідальності, а можливо тому, що вони хотіли довести тренерському штабу, що нічим не відрізняються від "легіонерів". Команда видала феєричне третє коло! Пропустивши всього один м’яч і забивши чотирнадцять не програли жодного матчу. Хлопці заслуговують на срібні медалі.

- Сезон запам’ятається ще й звитягою "Базису" у кубку Черкащини.

- Це був наш другий фінал. Якщо перед першим, де ми зустрічались в 2017 році з "ЛНЗ-Лебедин", коли він ще грав в області, особливих надій не було (там реально команда була на голову сильніше за всіх на Черкащині), то в цьому році, я вважаю, зійшлися абсолютно рівні команди: "Базис" (Кочубіївка) – "Златокрай-2017" (Золотоніський район). Після провалу в першій половині чемпіонату всередині колективу була серйозна розмова, на якій вирішили віддати заради президента всі сили для перемоги в кубку. Можливо грали у дещо прагматичний футбол, але отримали потрібний результат . Всі матчі кубку були важкими, а особливо фінал, в якому долю матчу вирішив єдиний м’яч нашого гравця В’ячеслава Ткаченка.

"Базис" (Кочубіївка): шикарна інфраструктура, інвестиції у дитячий та аматорський спорт - изображение 2

- "Базис" очолює Сергій Янчук, який свого часу чимало пограв на професійному рівні, у єврокубках. их)мці бласті команда має такі титули: дує кошти на аматорський спортРозкажіть більш детально про нього та увесь тренерський штаб.

- Сергій Леонідович Янчук –не просто головний тренер, він – фактично творець нашої команди в тому вигляді, в якому вона є зараз. На теренах нашої області його знає кожна людина, яка пов’язана з футболом. Великий Професіонал своєї справи. Він у свої 43 роки (навіть незважаючи на серйозні травми) досі є граючим тренером, неодноразовим кращим бомбардиром та кращим гравцем чемпіонату Черкаської області в складах різних команд. Сергій Леонідович має великий багаж знань, постійно навчається та розвивається, ніколи не стоїть на місці. Він має великий авторитет в команді, тренування проводить насичено і цікаво.

Помічник головного тренера - Олексій Валентинович Підорич. Він, коли головний тренер на полі, бере на себе керівництво командою. Має гарні ораторські здібності, допомагає в команді всім, хто до нього звертається за розумною порадою. У минулому - професійний спортсмен, займався академічною греблею.

Тренер голкіперів (граючий) – Олексій Степанович Красніцький, чудова людина, гарний спеціаліст, завжди пізнає щось нове, ніколи не дасть в образу своїх підопічних.

- Хто з гравців вашої команди раніше пограв на професійному рівні?

- Це Юрій Клименко - наш голкіпер, який в свої 46 років допомагає нам. У нього взагалі дуже цікава футбольна кар’єра (там окремий матеріал можна робити), пограв і в Україні ("Динамо-3" (Київ), "Оболонь" (Київ), "Княжа" (Щасливе), "Єдність" (Плиски), і в Росії ("Динамо" Махачкала) і навіть у В’єтнамі ("Донтхап", "Канг", "Ніньбінь"). Федір Каплюченко неодноразово визнавався кращим захисником чемпіонату області: "Динамо-3" (Київ) , "Рось" (Біла Церква), також виступав за збірну України (U-17). На жаль, через проблеми зі здоров’ям Федір закінчив із професійним футболом, хоча міг би грати на набагато вищому рівні. Володимир Ординський також поподорожував у своїй кар’єрі: в Україні – білоцерківська "Рось", МФК "Миколаїв", ковалівський "Колос" (ще до того, коли це стало мейнстрімом), ставав володарем кубку Грузії в складі "Гагри" з Тбілісі, пограв у Чорногорії - "Дечіч" та "Раднічкі" і в Камбоджі - "Пномпень Краун". Юрій Гріщенко має досвід виступів за "УкрАгроКом" (Головківка) та "Гірник-спорт" (Горішні Плавні).

Граючий тренер Сергій Янчук в Україні виступав за "Дніпро" (Черкаси), в Молдові – за "Ністру" (Атаки), де пограв у Кубку УЄФА.

"Базис" (Кочубіївка): шикарна інфраструктура, інвестиції у дитячий та аматорський спорт - изображение 3

Хотілося б також згадати і про деяких колишніх гравців "Базису". Влад Рибак, уродженець нашого села, вихованець ДЮСШ №1 м. Умань. В дорослому футболі дебютував за нас, потім потрапив до "Зорі" (Луганськ), де пройшов U-19 та U-21, зараз захищає останній рубіж "Олімпіка" (Донецьк) в Першій лізі України. Микола Чернишенко недовго був в нашій команді, але став рідним, перед нами виступав за "Суднобудівник" (Миколаїв), "Таврію" (Сімферополь), зараз грає в Польщі. Ілля Поліщук також провів незначний, але дуже яскравий проміжок часу в "Базисі", після чого успішно поїхав підкорювати Оберліги Німеччини.

- На початку розмови ви зазначили, що президент "Базису" чимало сил і коштів витрачає на розвиток інфраструктури. Тому розповідайте, чим можете похвалитися?

- Наша команда базується у двох селах – Кочубіївка та Городецьке, відстань між ними складає 3 км. У Городецькому збудували стадіон з трав’яним покриттям у 2014 році . У подальшому проведено реконструкцію, зокрема накрито трибуни та встановлено автоматичний полив. У 2016-му на території стадіону відкрили майданчик зі штучним покриттям. А за два роки відбулося відкриття стадіону (трав’яне покриття, автоматизований полив, криті трибуни) в Кочубіївці. На ньому у 2019 році проводилася фінальна частина ДЮФЛ України (U-14 та U-16). Також у Кочубіївці побудовано спортивну залу біля школи. На цьому плани не завершуються.

Взагалі щодо інфраструктурних об’єктів у нас в Уманському районі все на топовому рівні. Хотів би відзначити, що прекрасні поля маємо в селах Паланка ("УТК"), Родниківка ("Ніка"), Берестівець (жіночий ФК "Ятрань"), Кочержинці та в у місті Умань (жіночий ФК "Пантери" та інколи "УТК").

"Базис" (Кочубіївка): шикарна інфраструктура, інвестиції у дитячий та аматорський спорт - изображение 4

- Яка увага приділяється дитячому та юнацькому футболу?

- Мабуть, в перші роки, коли пішли грати в область дещо упустили цей момент, а потім зрозуміли, що без дитячого футболу в головної команди немає резерву. Тому спочатку створили фарм-клуб "Базис -2", який розпочав свої виступи в першості Черкаської області -2017. Далі було рішення допомагати уманській "Юності" і вона почала носити ім’я "Юність-Базис", заявились в ДЮФЛУ (перша ліга) двома віковими категоріями.

А в цьому році у нас нова стратегія розвитку. Створили дитячо- юнацьку футбольну школу "Базис", проведено набір чотирьох груп дітей. Зокрема вихованці 2005-2006 року народження виступають в чемпіонаті області, після першого кола йдуть без втрат, три перемоги з трьох (тренери Олексій Давиденко, Артем Тепляков). Хлопчаки 2007-2008 р.н. теж змагаються в обласному чемпіонаті області, перше коло завершили зі стовідсотковим показником, чотири перемоги з чотирьох (тренер Анатолій Дегтярьов). Ще дві групи – 2009-2011 р.н. (тренери Олексій Давиденко, Артем Тепляков) та 2012-2014 р.н. (тренер Анатолій Дегтярьов). Тренуються команди в літню пору на "живих" стадіонах та штучному майданчику, а коли на вулиці холодає переходимо в спортивну залу села Кочубіївка

На сьогодні вже можемо з гордістю заявити, що маємо перших вихованців, які цьогоріч здобули кубок та "срібло" з головною командою та "бронзу" з фарм-клубом. Це Владислав Бомко (2004 р.н.), Назарій Ковтун (2003 р.н), Артем Корнєєв (2004р.н.) та Валерій Легедза (2005р.н.). Всі ці хлопці отримали медалі не для галочки, а реально допомагали команді в чемпіонаті та кубку.
Також маємо перспективних юнаків 2005-2006 років, які вже тренуються з першою командою.

- І про найближчі плани команди. Влітку 2020-го не плануєте заявитися у чемпіонат або кубок України серед аматорів?

-№ 1 з найближчих планів – це дитячо-юнацький футбол. Щодо виходу на всеукраїнську арену? Буду відвертим, десь на рівні розмов такі плани були, проте зваживши всі за і проти вирішили закцентувати на розвитку саме дитячого футболу.

Довідка

Про досягнення. До 2014 року "Базис" грав у чемпіонатах районів, Уманського та Христинівського, де неодноразово ставав чемпіоном та володарем кубків. У вищій лізі чемпіонату Черкаської області команда має такі титули: срібний призер (2019, 2021р.р.), бронзовий призер (2016,2017,2020 р.р.), володар кубка Черкаської області ( 2021 р.), фіналіст кубка Черкаської області (2017 р.). "Базис-2" - срібний призер обласної першої ліги-2020 та бронзовий призер сезону -2021.

У Кочубіївці культивуються також інші види спорту. Зокрема волейбол, місцеві спортсмени - чемпіони області та України серед громад, багаторазові володарі різноманітних кубків (тренер Сергій Іванович Вивальнюк). Підростають майбутні чемпіони і у кікбоксингу, хлопці вже мають відзнаки в кубках області (тренер Максим Миколайович Лягоцький).

Село Кочубіївка на базі спортивного клубу двічі поспіль (2020 та 2021 р.р.) ставало найспортивнішим в України, до загальнокомандного результату брались такі види спорту: футзал, волейбол, гирьовий спорт, настільний теніс, шашки та шахи. Також у 2020-2021 роках Паланська громада на базі СК "Базис" ставала найспортивнішою в Україні

Не забуває Володимир Осадчий та його однодумці і про ветеранський футбол. Місцеві ветерани - володарі та фіналісти кубка України ( 65+). Володарі і фіналісти різноманітних кубків і інші вікові групи.

 

 

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →