closer-popup
footboom
Авторизація користувача на сайті footboom1.com
Вхід через соціальні мережі
або
Забули пароль?
Реєстрація
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Валерій Чалий: "20 років КСРФФ - граємо у футбол разом"

Валерій Чалий: "20 років КСРФФ - граємо у футбол разом"
Змінити розмір a+ a-
1139
0

27 квітня стартував черговий чемпіонат Києво-Святошинського району з футболу. Цього разу на старт вийшло 44 команди, які утворили чотири ліги (вищу, першу, другу та третю). На попередньому етапі 20 найрейтинговіших команд проведуть об’єднавчий турнір, який після одноколового змагання визначить учасників вищої та першої ліги. В другій та третій лізі (в обох по 12 команд) змагання пройдуть по традиційній двоколовій схемі з роз’їздами.

Перед стартом нового чемпіонату ми поцікавились думкою про розвиток футбольного господарства пристоличного регіону в новому сезоні – 2019 року в голови громадської організації КСРФФ Валерія Чалого.

- Валерій Іванович, з яким настроєм Києво-Святошинська районна федерація футболу розпочинає новий чемпіонат?

- Зима пролетіла швидко, і ми навіть не помітили, як настав час нового футбольного сезону. Пройшли ті часи, коли міжсезоння було довгим – зараз граємо в футбол у районі практично безперервно. Відгриміло листопадове нагородження лауреатів 2018 року в Новосілках. Відразу після нього стартував зимовий чемпіонат по футзалу в Хотові серед дорослих та дитячих команд. Потім розпочався традиційний, вже дев’ятий за ліком, Меморіал Віктора Гавриловича та Віктора Вікторовича Чанових. За ним стартував відкритий кубок району. Одним словом, зустрічаємо новий чемпіонат в робочому режимі – розслаблятися було ніколи. Тому я вітаю всі команди, які виходять на старт нового турніру і бажаю учасникам міцного здоров’я і всіх благ!

- Зараз багато з районних федерацій вигадують нові назви для своїх чемпіонатів, щоб не виконувати правило "один гравець – одна команда"…

- Ми підпорядковані Київській обласній федерації футболу і федерації футболу України, тому ми витримуємо всі норми і дотримуємося загальних принципів футбольного господарства нашої країни. Ми проводимо структурний чемпіонат під егідою офіційно зареєстрованої районної федерації футболу, яка є колективним членом КОФФ. Тому цей хибний шлях, про який ви говорите, не для нас. Керівництво КОФФ в особі голови Я.Москаленка, його першого заступника О.Нігруци з обраної дороги не зійде, тому єдиний правильний шлях – впроваджувати правило "один гравець – одна команда" в життя. В новому сезоні нарешті є великий позитив і прогрес – обласна федераціянадала детальні інструкції, провела відповідне навчання по роботі з єдиною статистичною базою даних ФФУ, тепер у нас є доступ до неї. І ми завдяки злагодженій роботі комітету з проведення змагань провели заявкову компанію в повній відповідності до правила "один гравець – одна команда", тобто всі наші колективи відтепер грають за цивілізованими правилами реєстрації гравців в аматорському футболі.

- Які переваги цього правила для звичайних аматорських команд районного рівня?

- Воно запроваджує єдині та зрозумілі правила гри на трансферному ринку, в питаннях реєстрації та переходів гравців. Припиняє хаос та зайву метушню в кадрових питаннях як серед керівників команд, так і гравців. У тренера з’являється можливість вести тренувальний процес, планувати тактику і стратегію командної гри. В місцевих футболістів виникає додаткова мотивація, бо шанс потрапити в команду зростає. Встановлюються чіткі трансферні "вікна" двічі на рік, протягом яких гравець може здійснити перехід в іншу команду. Моя порада нашим футбольним організаторам – ви повинні вести селекційну роботу протягом року, вести переговори з гравцями, зацікавлювати їх, але краще розраховувати на надійних людей, для яких ваша команда – не пустий звук. Бо якщо наберете в команду "заробітчан", посеред сезону у вас можуть дискваліфікувати 10-15 таких "гастролерів", які божилися вам у вірності, але гратимуть десь на стороні, і догравати будете до наступного трансферного вікна в кадровому цейтноті. Візьміть краще в команду надійних гравців, які, можливо, нижчі класом, але вірні саме вашій команді. Час футбольних "циганських таборів" пройшов – настає епоха порядку! Потрібно кожному зрозуміти, що йому до вподоби в аматорському футболі – витрачати "дурні" гроші чи створювати колектив, але не будуйте іллюзій – від правила "один гравець – одна команда" ніхто не відступиться. І чим швидше ми перейдемо на ці рейки, тим краще будемо почувати себе в майбутньому. Не звертаємо увагу на Київ, інших "відступників" - нам своє робить.

- Як проходила заявкова компанія в цьому році, враховуючи нові реалії?

- Ми пішли шляхом області – встановили чіткі дати і час для кожної команди (а їх, нагадаю, у нас аж 44). Першим чотирьом, які заявилися через базу даних ФФУ, встановили призи – футбольні м’ячі. Провели роз’яснювальну роботу в особистих зустрічах та через соціальні мережі. Врешті, всі команди здали заявковий пакет даних в електронному вигляді, що дало можливість успішно провести імплементацію правила "один гравець – одна команда" в життя. Цей процес досить тривалий, але ми впоралися. І навіть перевиконали план, адже маємо ще в запасі два тижні до "дедлайна", себто закриття трансферного вікна.

- До речі, питання до вас, як до члена виконавчого комітету КОФФ. Які новації чекають на обласний футбол в найближчому майбутньому?

- Добра новина щодо футбольної інфраструктури Київської області. В цьому році буде побудовано сім нових футбольних полів зі штучним покриттям згідно з програмою розвитку футболу в Київській області. Проте, наш район в список новобудов не потрапив, але у нас зі стадіонами ситуація більш-менш прийнятна. В зв’язку з процесами децентралізації в країні обласний аматорський футбол стоїть на порозі кардинальних змін. Нещодавно федерація футболу Київської області обговорила створення в найближчому майбутньому об’єднаних чемпіонатів на основі злиття кількох сусідніх районів (по три-п’ять) і утворення так званих регіональних аматорських ліг нижчого рівня на додачу до вищої та першої обласних ліг. Все йде до того, що районні федерації в їх сьогоднішньому вигляді будуть реорганізовані або укрупнені. КОФФ запропонувала своє бачення цих процесів, але, наголошую, це справа хоч і недалекого, але майбутнього. Поки що Києво-Святошинська районна федерація має свій самодостатній чемпіонат.

- Хто насьогодні представляє Києво-Святошинський район в змаганнях вищого рівня – в Київській області та в Україні?

- Нашою гордістю є професійна команда СК "Чайка" з Петропавлівської Борщагівки, яка пройшла довгий шлях від районних аматорів до другої ліги ПФЛ. Це стало можливим завдяки її президенту Олександру Петровичу Нігруці. В аматорському чемпіонаті України грає молода, але амбіційна команда "Рубікон" (Вишневе). У вищій лізі чемпіонату Київської області наш район представлений командами "Джуніорс" (Шпитьки), "Сокіл" (Михайлівка Рубежівка), "Кудрівка" (Ірпінь). В чемпіонаті України серед жіночих команд (перша ліга) виступає новостворена команда СК "Вишневе". Неодноразово ставала чемпіоном та призером обласної першості з футзалу команда SC"Гатне". В змаганнях серед ветеранського футболу на провідних ролях в Україні, в місті Києві та в Київській області відомі колективи "Нива" (Петропавлівська Борщагівка) та "Гладіолус" (Гостомель). В дитячо-юнацьких змаганнях Київської області та міста Києва беруть участь наші колективи з Гатного, Білогородки, Боярки, Вишневого, Ірпіня, Тарасівки, Петропавлівської Борщагівки.

- Які змагання запланувала ГО КСРФФ в 2019 році?

- Згідно з нашим календарним планом ми вже провели районний чемпіонат з футзалу для дорослих команд в двох лігах та одноденний турнір з футзалу для дитячих команд в Хотові. В нашому офісі віднедавна є цікавинка – настільний футбол. Ми плануємо в такій дещо жартівливій формі популяризувати "гру мільйонів" і запрошуємо бажаючих прийняти участь в турнірі з настільного футболу. Можливо, проведемо такий турнір і для працівників районної державної адміністрації та районної ради. Нещодавно провели навчально – методичний семінар для арбітрів та всіх бажаючих з числа тих, хто хоче знати і розуміти нюанси футбольних правил, який провів наш вихованець, арбітр ФІФА Денис Шурман з Вишневого. Принагідно, запрошуємо юнаків і дівчат спробувати свої сили в такій цікавій царині, як футбольний арбітраж. Це не тільки можливість бути в улюбленій грі, але й непогана перспектива кар’єрного зросту та матеріального благополуччя за умови серйозного та відповідального ставлення до своїх обов’язків. Живий приклад – 13-річний хлопчина з Білогородки Влад Мусійчук. Захотів і зробив. Тепер – слухач київської обласної школи футбольного арбітра. Вже працює на серйозних матчах. Перспектива прекрасна, якщо буде наполегливим і працелюбним, але все в його руках. Як я вже говорив, 16 команд взяло участь в традиційному Меморіалі Чанових. 24 команди стартували у відкритому кубку району, який фінішує 28 червня, традиційно на день Конституції. Плануємо старт дитячо-юнацької ліги Києво-Святошинського району для двох вікових категорій. Про відкритий чемпіонат району ще поговоримо окремо. Для футбольних ветеранів запланували змагання за форматом 7+1 теж в двох вікових категоріях (35+ та 45+). Традиційно в липні – серпні в Забір’ї проведемо кубок району з пляжного футболу, який щороку набирає все більшої популярності. Віднедавна в нас нарешті з’явилася жіноча футбольна команда СК "Вишневе", яка грає в першій всеукраїнській лізі. Сподіваємося, це дасть певний поштовх, і ми зможемо в цьому році провести показовий виставковий турнір серед жіночих команд, на який запрошуємо бажаючих дівчат з нашого району спробувати свої сили. Якщо в цьому році чемпіоном та володарем кубка району стануть різні команди, на нас чекатиме ще й матч за суперкубок району в листопаді місяці. Плануємо в кінці року провести ще один показовий турнір – з комп’ютерного футболу, адже останнім часом цей різновид популярної гри стає дедалі поширенішим. Віншує сезон, як завжди, урочиста церемонія нагородження футбольних лауреатів року.

- Як нам відомо, на 2019 рік запланована й звітно-виборча конференція ГО КСРФФ?

- Так, спливає чергова чотирирічна каденція керівних органів нашої федерації і орієнтовно в грудні місяці ми будемо проводити чергову конференцію, на якій підіб’ємо підсумки нашої діяльності за звітний період та виберемо нового очільника футбольного господарства району, новий виконавчий комітет тощо. Користуючись нагодою, запрошую всіх бажаючих з числа тих, хто бажає змін, спробувати свої сили на організаційній футбольній ниві та на конкурентній основі пропонувати своє бачення майбутніх процесіву Києво-Святошинському футболі. Приводьте цих людей, дійте самі, пропонуйте новації! Ми завжди відкриті для співпраці, для змін.

- 2019 рік знаковий для вас ще з одного приводу. Ювілей святкувати будете?

- Так, дійсно, нам виповнюється 20 років. Саме в 1999 році ініціативна група товаришів, яка складалася з Тараса Добрівського, Валентина Овдієнка та Володимира Романовського, створила в нашому районі футбольну федерацію, а першим її очільником став Володимир Петровський, нині, на жаль, вже покійний. Перший чемпіонат новостворена організація провела в 2000 році. Тож нині ми вирішили належним чином відзначити ці 20 років поступу та звершень Києво-Святошинського футболу! Бо нам є чим пишатися і потрібно підвести певну риску, бажано зі знаком оклику! З цього приводу 28 вересня в 16.00 (час і місце зустрічі змінити не можна) збираємося в "Сієсті" на Великій Кільцевій на урочисту вечірку з нагоди нашого двадцятиріччя! Як ми бачимо цей захід? Запросимо всіх знакових персон нашого районного футболу, хто за ці роки долучився до його розбудови, приносив йому славу та перемоги. Будуть представлені всі команди, які за двадцять років грали у нас. Згадаємо поіменно всіх, кого, на жаль, з нами вже немає. Плануємо, що всі учасники церемонії (а їх буде біля триста чоловік) отримають іменні запрошення. Виготовимо 50 пам’ятних медалей, які вручимо легендам нашого футболу. Це буде незабутнє шоу, яке буде вести професійний ведучий Олександр Кравченко, який колись починав свою кар’єру в нашому районі. Всіх подробиць і секретів розкривати не буду, але це варто буде побачити. Ми хочемо провести велику презентацію цієї події в засобах масової інформації, на інтернет – ресурсах, на телебаченні. Скрізь в районі будуть баннери та біг-борди з написами "Граємо в футбол разом – 20 років ГО КСРФФ". Виготовимо буклети, сувенірну продукцію, вимпели, значки з символікою події. До речі, з цією метою ми наразі проводимо "ребрендінг"емблеми нашої федерації. Кажуть, наша емблема, яку ми колись намалювали "на коліні", вже застаріла, тому потрібно йти в ногу з часом. Сумно з нею розставатися, але експертна комісія, яку очолює член виконавчого комітету, пан Михайло Вєрний розгляне всі варіанти, які надійдуть на нашу електронну пошту, відбере найкращі та винесе їх на затвердження керівним органам КСРФФ. Принагідно, запрошуємо всіх бажаючих дизайнерів долучатися до цього конкурсу.

- Що скажете про співпрацю з місцевими органами влади?

- Нам гріх жалітися. Районна влада, сільські та міські голови допомагають популяризації футболу, розуміють, наскільки це важливо для соціального – економічного життя нашого регіону. В районі реально діє програма розвитку футболу! Наші сусіди з інших районів частенько здивовані цим фактом, але у нас вона реально допомагає місцевим громадам підтримувати свої футбольні команди. Тому, користуючись нагодою, запрошуємо всіх, хто організовує футбол в нашому районі, звертатися до нас, якщо потрібно відмітити посадових осіб місцевого самоврядування за допомогу вашій команді. Ми це обов’язково будемо робити. Ми підтримаємо і "пропіаримо" вашу команду і вашу громаду. Нам дуже приємно, що завдяки місцевій владі в нашому районі все більше і більше стадіонів та футбольних полів зі штучним та природнім покриттям. Тільки за останні кілька років маємо гарні обновки в Шпитьках, Вишневому, Білогородці, Хотові, Святопетрівському, Ірпіні, Забір’ї, Гостомелі, Петропавлівській Борщагівці, Гореничах, а також Бучі та Ворзелі (вони хоч і проводять зараз свій чемпіонат ОТГ, але ми все рівно вважаємо їх своїми давніми друзями). В стадії будівництва стадіони в Гатному та Софіївській Борщагівці. Хотілося б кращих зрушень в Боярці, Новосілках, Бузовій, Княжичах, Крюківщині, Тарасівці.

- Якою буде структура нового чемпіонату 2019 року?

- Ми завжди буди прихильниками спортивного принципу розподілу між лігами та традиційних двоколових турнірів. Проте, останнім часом є стійка тенденція до того, що багато команд воліють не грати з сильними суперниками, а "борюкатися" в турнірній "трясовині" нижчих ліг, зате щось там вигравати. Але зрозуміло, що, як не крути, але всі грати в третій лізі не можуть, тому перед початком кожного сезону нам доводиться довго і нудно формувати ліги, вдаючись до всіх наявних можливостей переговорного і дипломатичного хисту.Після тривалого обговорення виконавчий комітет КСРФФ затвердив проведення чемпіонату району в 2019 році в чотирьох лігах (вища – 10 учасників, перша – 10 учасників, друга – 12 учасників, третя – 12 учасників). В другій та третій лігах буде звичайний двоколовий турнір. Команди вищої та першої ліги проведуть попередній об’єднавчий етап в одне коло (дві групи "А" і "В" по 10 команд), за підсумками якого вони будуть розділені на вищу та першу ліги за спортивними показниками. З врахуванням бонусних очок на другому етапі знову ж таки в одне коло команди визначать переможців в обох лігах. Це не оптимальна формула, але іншого виходу в нас не було. 6-8 команд у вищій лізі – це не варіант. Тому повернулися до системи 2017 року. Єдина пересторога – не допустити так званих матчів у "піддавки", коли команди влаштовують такий собі "сюрпляс" (термін з велоспорту), щоб умисно пропустити суперника вперед. Виконавчий комітет продумає зміни до регламенту, щоб мати важелі впливу на такі негативні прояви. Варто подякувати команді "Нива" (Бузова), яка на відміну від кількох команд - "сіреньких зайчиків", наважилася зіграти в попередньому етапі і заповнила останню вакансію серед 20-ти сміливців. Наше завдання – зробити так, щоб наші колективи не боялися грати з сильними суперниками, сміливо йшли у вищі дивізіони. Як цього досягти, як зробити вищу лігу популярною – потрібно думати. Можливо, зробити призовий фонд?

- Які нові вимоги ставите перед учасниками Києво-Святошинської ліги?

- Давайте так, не нові, а просто забуті старі, про які варто нагадати. Зовнішній вигляд – форма чиста, випрасувана, з нашим шевроном (бажано кілька ігрових комплектів). Три м’ячі на кожен матч надають господарі поля. Прапор України на вашому домашньому стадіоні обов’язковий. Продумайте церемонію відкриття сезону в першому матчі на власному полі, запрошуйте почесних гостей, популяризуйте футбол і свою команду в своєму населеному пункті, в соціальних мережах.Кожному учаснику варто гарно прочитати регламент наших змагань, щоб не було несподіванок. Медичне забезпечення навіть не обговорюється – на кожному матчі повинен бути присутнім медичний працівник (бажано – постійний) з необхідним набором медикаментів. До речі, в заявочному листі допуск кожного гравця повинен бути підтверджений візою лікаря. Спілкуйтеся з своїми футболістами про їх минулі травми, хвороби, стан здоров’я – це зменшить ризик неприємних ситуацій. Член виконавчого комітету нашої федерації Ігор Боровик (лікар зв фахом) може порадити вам, як провести процедуру медичного страхування ваших гравців – зверніть увагу на таку можливість. Так, це досить дорого, але воно того варте.

- Як формуватимете календар нового сезону?

- Календар традиційно формуємо за рейтинговим принципом. Матчі відбуватимуться у вихідні дні. З новинок – фіксований час початку – 10.00 (11.00), 13.30 (14.30), 17.00 (18.00). Це робиться для комітету арбітрів КОФФ, бо матчів дуже багато, а рефері не вистачає. Спарені матчі на одному стадіоні під цю категорію не підпадають – там різниця в часі між матчами буде мінімальною. Пріоритет надається, як і раніше, командам, які грають на область. "Джуніорс" і "Сокіл" грають лише в той день, коли вільні від матчів обласного чемпіонату. День села чи міста враховуємо, але команда повинна попередньо повідомити про своє бажання грати вдома в день місцевого свята. До речі, ми шукаємо титульного спонсора нашого чемпіонату і радо розглянемо всі пропозиції. Про умови домовимося, фірму прорекламуємо. Звертаюся до всіх бажаючих – приходьте, приводьте, запрошуйте!

- Яка ситуація з фінансовим аспектомпроведення чемпіонату?

- Ми ретельно підрахували затратну частину (суддівство, нагородний фонд, проведення церемонії нагородження, проведення офіційних заходів федерації, утримання офісу, банківські послуги, канцелярія, функціонування сайту, рекламні витрати) і прийшли до висновку, що заявочний внесок команд в цьому році повинен бути на рівні 18000 гривень для вищої та першої ліг, 16000 гривень – для другої та третьої ліги. Цю суму можнавнести частинами. Не зволікайте, беріть офіційне положення і долучайте до процесу місцеву владу. Хочу звернути увагу на борги минулих років багатьох команд, які вже досягли кругленької суми. Але називати боржників не буду – команди повинні грати в футбол. Борги – це неправильно, але ми сподіваємося на порядність наших учасників. Принагідно, нагадуємо про необхідність реєстрації ваших футбольних клубів у формі громадських організацій – це відкриє перед вами нові можливості співпраці з місцевою владою та джерела фінансування. Це повністю вкладається в програму розвитку футболу на місцях.

- Які зміни за іменами в списках учасників чемпіонату?

- Почнемо з неприємного. На жаль, цей рік пропускають кілька самобутніх колективів, до яких ми вже звикли і з якими важко розлучатися. Це команда медиків "УФАМ" (Білогородка), ФК "Лука" (Гореничі), ФК "Ходосівка", ФК "Колос" (Мотижин). ФК "Кудрівка" (Ірпінь) пішла на підвищення – ми підготували ще одну команду для вищої ліги області. Але є й новачки. В першу чергу, це ФК "Альтіс" (Копилів). Команда з Макарівського району в минулому сезоні грала в першій лізі області, стала чемпіоном свого регіону. Їхати до них по Житомирській трасі, практично так само, як раніше ми їздили в Мотижин. Команда серйозна, з амбіціями. Комфортабельний стадіон, шикарний газон, електронне табло, зручні трибуни – це все буде в Копилові через три роки (сміється – авт.), а поки що там звичайний сільський стадіон з досить великим, хоча й трохи нерівним полем. Проте, місцева громада зараз своїми силами проводить ремонт роздягалень, оновлює стадіон. Гарантом цієї команди є наша "легенда" Сергій Шугайло, який кілька років тренував цю команду. "Зродився з попелу" в цьому році наш старий знайомий "Фенікс" з Бучі. Підхід там дуже серйозний – назву лише два прізвища Борис Сапоговський та Дмитро Корчанов, і не потрібно більше нічого пояснювати. В минулому сезоні в чемпіонаті Бучанської ОТГ команду тренував легендарний Віктор Удалов. Своїх суперників "Фенікс" прийматиме або на стадіоні ПМК в Бучі, або на знаменитому стадіоні у Ворзелі. Є ще кілька нових команд – це ФК "Софія – Ветеран" (Софіївська Борщагівка) та ФК "Святопетрівське".

- Назвіть, будь ласка, учасників нового чемпіонату Києво-Святошинського району в 2019 році…

- Отже, змаганнябудутьпроходити в чотирьохлігах: вища, перша, друга, третя. На першомупопередньомуетапівища та перша лігаоб'єднана в двігрупи "А" і "В", в кожній з яких по 10 команд, розділених за рейтинговим принципом. За підсумкамиодноколовоготурнірупершіп'ять команд кожної з групсформуютьвищулігу, іншіп'ять - першу лігу. До другого етапукомандивиходять з бонусними очками по аналогії з формулою чемпіонату - 2017 року. Далі в сформованихвищій та першійлізікомандиграютьодноколовийтурнір з врахуваннямбонуснихочок. В другій та третійлігахкомандиграютьзвичайнийдвоколовийтурнір. Отже, на старт нового сезону виходять:
Попереднійетапоб'єднавчоїліги.

Група "А" (10 команд) - Джуніорс (Шпитьки), Гостинний Двір (Вишневе), Арсенал (Боярка), SCГатне, Зеніт (Святопетрівське), Глобал (Чабани - Новосілки), Віннер (Боярка), Сокіл (Михайлівка Рубежівка), Альтіс (Копилів - Мотижин), ФК Вишневе

Група "В" (10 команд) - Софія (Софіівська Борщагівка), Факел (Гостомель), Ліневич Груп (Ірпінь), ФК Гостомель, Кімерка (Гостомель), Нива (Бузова), Атлетик (Білогородка), СК Забір'я, ФК Гореничі, СК Шпитьки

Друга ліга (12 команд) - Білокняжич (Іванковичі), Чайка-2 (Петропавлівська Борщагівка), Динамо (Вишневе), Софія - Ветеран (Софіівська Борщагівка), ФК Хотів, SC Гатне-2, ФК Вишневе-2, Білгород (Білогородка), ФК Дмитрівка, Омега (Тарасівка), Прогрес (Крюківщина), Колос (Музичі)

Третя ліга (12 команд) - Прометей (Нове), Стара Боярка (Боярка), ФК Стоянка, Фенікс (Буча), Ветеран (Боярка), Прогрес-2 (Крюківщина), Софія -2 (Софіівська Борщагівка), ФК Святопетрівське, ФК Княжичі, ФК Лісне, Стимул (Юрівка), Ширма (Білогородка)

Джерело новини:
кнопка переходу
Оцініть матеріал
Поділитися

Рейтинг букмекерів

4500 грн + 100FS
Забрати подарунок →