closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Олександр Шевченко: "Львівський обласний футбол – номер один в Україні"

Олександр Шевченко: "Львівський обласний футбол – номер один в Україні"
Источник фото:
кнопка перехода
Изменить размер a+ a-
974
0

У суботу, 21-го грудня, виповнилося два роки з моменту, коли Олександр Шевченко очолив Федерацію футболу Львівської області. За цей період Олександр Якович разом зі своєю командою та футбольною громадськістю суттєво осучаснив і вивів на якісно вищий рівень львівський футбол.

Авторитетність, впливовість та високі організаторські здібності Олександра Шевченка відзначають у різних куточках нашої країни. Оцінкою його діяльності є почесна Державна нагорода "Заслужений працівник фізичної культури та спорту України", яку він цьогоріч отримав, і те, що Львівська облдержадміністрація визнала роботу Федерації футболу Львівської області найкращою у 2018-му році. У розмові з інформаційним центром ФФЛ Олександр Шевченко підбив підсумки 2019-го футбольного року.

Про новий газон "Арени Львів" і матчі національної збірної України у Львові

– Олександре Яковичу, цьогоріч за Вашого сприяння та за підтримки Президента Української асоціації футболу Андрія Павелка на "Арені Львів" замінили газон. На оновленому футбольному полі національна збірна України здобула важливі перемоги у кваліфікації чемпіонату Європи-2020 над Сербією (5:0) та Люксембургом (1:0). Приємно було долучитися до цього успіху збірників?

– Торік Андрій Павелко попросив мене, щоби Львів прийняв поєдинок національної збірної України зі Словаччиною в Лізі націй, який через санкції мав пройти без уболівальників. Натомість він пообіцяв зробити все для заміни газону на "Арені Львів" і запевнив, що підопічні Андрія Шевченка зіграють на новому покритті перший домашній матч відбору до Євро-2020.

Ми організували фан-зону біля стадіону, й наші збірники перемогли словаків і за порожніх трибун. На той час Андрій Васильович був головою комітету з питань бюджету Верховної Ради України.

За його сприяння з держбюджету було виділено цільові кошти на заміну газону. А вже завданням Федерації футболу Львівської області і працівників стадіону було вчасно виконати всі роботи. Новий газон став настільки фартовим, що серби не знали, куди подітися.

Я відчував відповідальність у процесі заміни газону. Для мене оновлений газон "Арени Львів" свого роду як дитина. Ще не одна команда гратиме на новому покритті.

Під час першого тренування збірної на новому газоні Сашко Зінченко вибіг на футбольне поле і з захопленням сказав: "Це топ!". Тоді я зрозумів: якщо гравець "Манчестер Сіті" так каже, то, значить, ми зробили те, що треба. Приємно долучитися до створення одного з найкращих футбольних полів у нашій країні.

– Загалом національна збірна України провела феноменальний 2019-ий рік, жодного разу не програвши і з першого місця у групі кваліфікувавшись на чемпіонат Європи 2020-го року. Що Ви відчували в мить тріумфу головної команди нашої країни?

– Екс-гравець національної збірної України і донецького "Шахтаря" В'ячеслав Шевчук, коли приходив до нас у ложу стадіону, пропонував мені сісти. Однак він уже знає, що я не можу сидіти, коли грає збірна України. Емоції переповнюють мене. Переживаю: не дай Бог нічия, про поразку не хочу навіть думати.

Львів сильний своїми вболівальниками, які до останнього підтримують улюбленців на трибунах. На заключних хвилинах матчу з Люксембургом у Львові цілком порядні і свідомі ультрас заспівали "Хлопці з Бандерштату". Це неповторно, мурашки по шкірі бігають від цього. Львів – це дух України. Всі відзначають, що саме у Львові найгарячіша, найпалкіша підтримка, за якої ноги самі біжать.

Збірна України – моя найулюбленіша команда. Я вболіваю за свою країну, за жодний футбольний клуб так не вболіваю. Для мене це надзвичайно важливо.

Я стежу, як представляють нашу країну на міжнародному рівні українські спортсмени. Це люди, які творять обличчя України у світовому спорті. Завдяки яскравим перемогам братів Кличків, феєричній грі Андрія Шевченка та іншим спортивним досягненням українців увесь світ дізнався про Україну. Кожен спортсмен повинен розуміти, що він захищає честь України, і відповідно викладатися сповна.

Про відзначення 125-річчя львівського футболу

– Цьогоріч улітку Федерація футболу Львівської області організувала на "Арені Львів" масштабне святкування 125-річчя львівського футболу. Адже саме у Львові 14-го липня 1894-го року відбувся перший офіційно задокументований футбольний матч в історії нашої країни. Наскільки ця подія важлива для Львова, Львівщини й України загалом?

– Не тільки перший футбольний поєдинок відбувся в нашому місті, а й ватерпольний, хокейний. На той час Львів був значно попереду інших міст нашої країни. Ми зробили все для відзначення 125-річчя львівського футболу на високому рівні.

Провели символічний товариський матч ветеранів національної збірної України і львівських "Карпат". Вболівальникам було цікаво спостерігати за дуеллю футбольних легенд. У підсумку "зелено-білі" завдали ветеранській збірній Україні першої поразки за довгий час.

Приємно, що до проведення цього свята активно долучилися Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко, перший віце-президент УАФ Олег Протасов і віце-президент УАФ, куратор ветеранської збірної України Олег Собуцький та інші почесні гості. Андрій Васильович привіз до Львова кубок світу, який цьогоріч здобула збірна України U-20. Кожен охочий міг сфотографуватися з трофеєм.

Звертаючи увагу на невдалу гру "Карпат" і "Львова", мені іноді кажуть, що зараз відбувається занепад львівського футболу. Однак це лише невдачі клубного професіонального футболу, які не залежать від Федерації футболу.

Не можна робити висновок із гри професіональних футбольних клубів. Ми опікуємося львівським футболом, робимо все для того, аби він жив і працював. Сьогодні львівський обласний футбол – номер один в Україні, про нього говорять.

– Олександре Яковичу, Ви ходите на всі домашні матчі львівських команд, що грають серед професіоналів. Вас не болить серце, що зараз у "Карпатах" і "Львові" не найкраща ситуація в ігровому плані?

– Болить, звісно. На жаль, я давно не бачив цікавої гри в їхньому виконанні. Але йду на стадіон насамперед, щоби подавати приклад уболівальникам. Ми завжди сподіваємося, що в "Карпатах" і "Львові" відбудуться зміни на краще.

Про зміни у футболі Львівської області

– У 2019-му році з Вашої ініціативи в обласному футболі відбулося чимало важливих змін. Як оціните цей футбольний рік в аматорському футболі Львівщини?

– Цікавий цьогоріч вийшов чемпіонат Прем'єр-ліги Львівської області. Про це, зокрема, свідчить те, що за декілька турів до його завершення не було відомо, хто ж саме стане чемпіоном, а відео "золотого" матчу між "Миколаєвом" і "Юністю" (Верхня/Нижня Білка) переглянули понад 100 тисяч уболівальників.

Я зауважив таку річ: коли трапляється щось негативне, одразу всі про це пишуть у соціальних мережах, активно дискутують, обговорюють, а коли щось хороше – тиша. Це залежить від виховання людини. Добре слово теж треба вміти сказати. На мою думку, якщо мало пишуть поганого, значить ми правильно працюємо.

В ході змагань були нарікання та інтриги. З метою їх вирішення ми запровадили нові зміни, які дали результат. Увели жеребкування призначень арбітрів на поєдинки обласної Прем'єр-ліги. Ніхто не скаже після нього, що, начебто, спеціально призначили того чи іншого рефері.

Я радий, що Андрій Арпадович Шандор очолює Комітет арбітрів Федерації футболу Львівської області. Він професіонал своєї справи, наполегливо працює над покращенням рівня арбітражу на Львівщині: регулярно проводить для арбітрів і спостерігачів арбітражу спеціальні навчально-методичні семінари і тестування з фізичної підготовки.

Аби уникнути безпідставних розмов, що ми займаємося темними іграми у футбольному суддівстві, я прийняв рішення, що працівники ФФЛ не повинні судити прем'єр-лігові матчі. Я чітко дав зрозуміти: арбітри мають безпосереднє відношення лише до Комітету арбітрів і не мають жодного відношення до Федерації футболу Львівської області.

По завершенні цьогорічного сезону я запитував у гравців, тренерів команд, чи є в них нарікання на арбітрів? Ніхто не сказав, що причина їхніх невдач у діях рефері.

Дуже легко говорити, що у всьому винен арбітр. Проте якщо ми розженемо всіх арбітрів, то хто судитиме матчі? Тут потрібно зберігати толерантність, має бути витриманий чіткий баланс: арбітр має поважати команди, а команди – арбітра. Це важко, але до нього потрібно поступово доходити, бо лише тоді футбол стає цікавим.

– Окрім того, що в "золотому" матчі чемпіонату і фіналі Кубка Львівської області футболісти продемонстрували гру хорошої якості, з інтригою. На високому рівні була й організація цих вирішальних поєдинків: урочисте нагородження на спорудженому на стадіоні подіумі, розсип конфеті. Словом, гравці відчули себе як у Лізі чемпіонів УЄФА. Наскільки потрібно проводити нагородження саме в такому форматі?

– Це обов'язково потрібно. Ми повинні піднімати рівень організації змагань. Це першочергове завдання Федерації футболу. Це наша робота, яку ми сумлінно виконуємо. Звичайно, таким чином стараємося підтримати футболістів і привернути увагу до футбольних подій.

Уболівальники мають про що говорити, їм це подобається. Я задоволений роботою своєї команди, яка наполегливо працює над цим, за що їй щиро вдячний. Моя команда – це сильні і професійні люди.

Про розвиток дитячо-юнацького футболу і соціальні проекти Федерації футболу Львівської області

– Особливу увагу Федерація футболу Львівської області приділяє розвитку дитячо-юнацького футболу. Для дітей постійно організовуються різноманітні змагання, а цьогоріч після матчу молодіжної збірної України на "Арені Львів" відбулося масштабне нагородження переможців і призерів обласної Дитячо-юнацької футбольної ліги за Вашою, а також за участю головного тренера української молодіжки Руслана Ротаня і представників Української асоціації футболу. Окрім цього, ФФЛ реалізовує соціальні проекти: працівники обласного Будинку футболу відвідують вихованців дитячих будинків. Ви задоволені розвитком цього напрямку?

– Власне, я є ідейним натхненником цього процесу. Сьогодні вихованці дитбудинків обділені не їжею, а людською увагою. Саме тому команда Федерації футболу Львівської області здійснює такі візити, аби приділити дітлахам увагу, погратися з ними, привезти їм подарунки, наочно показати, що таке футбол.

Я завжди запрошую дітей із дитячих будинків на матчі збірних України. Таким дітям потрібна насамперед не матеріальна, а духовна увага. Потрібно дати їм зрозуміти, що вони потрібні суспільству, що вони і є це суспільство. Це наш обов'язок як громадської спілки.

Коли я очолив Федерацію, попросив Андрія Чулика, який займається в нас дитячо-юнацьким футболом, щоби в нашому регіоні було максимально багато різноманітних дитячих турнірів. Результат тут не на першому місці. Важливо, аби діти постійно грали у футбол. Це найголовніше.

Не просто пострибати, повибивати м'яч на нозі. Боксер може скільки завгодно бити в грушу, однак по-справжньому сильним він стає лише після кожного бою зі серйозними суперниками. Аналогічно і у футболі. Ніхто наперед не знає, хто з дітлахів у майбутньому стане футбольною зіркою.

Дитина повинна любити футбол, жити ним і мати можливість грати в нього будь-де й будь-коли. Лише в постійному режимі змагань діти ростуть, виробляють власний характер. Однак тренери не мають вимагати від них результат будь-якою ціною.

Діти завдяки власному бажанню повинні прагнути довести, що кожен із них найкращий. У мене, для прикладу, дочки-двійнята. Я бачу, як вони намагаються довести одна одній, хто з них кращий. Такі сперечання за лідерство пришвидшують розвиток дітей.

Про роботу медіа-ресурсів Федерації футболу Львівської області

– Олександре Яковичу, завдяки Вам суттєво розширилося інформаційне висвітлення футбольного життя Львівщини: працює офіційний сайт, Youtube-канал, Facebook- та Instagram-сторінки Федерації футболу Львівської області, вболівальники мають можливість переглядати щотижневу інформаційно-аналітичну телепрограму "Реальний футбол". Наскільки, на Вашу думку, необхідні такі медійні проекти?

– У сьогоднішньому світі без медіа-ресурсів складно в будь-яких сферах життя. В цьому напрямку в нас усе налагоджено. "Реальний футбол" користується популярністю у глядачів, випуски нашої телепрограми набирають значну кількість переглядів.

Таким чином люди бачать роботу Федерації футболу Львівської області. Інформаційне висвітлення футбольного життя Львівщини – доволі важка, клопітка праця. Низький уклін людям, які цим займаються.

– Олександре Яковичу, Федерація футболу Львівської області високо підняла планку, тож тепер усі очікують чергових новацій.

– Наразі я не можу сказати, яких нововведень чекати найближчим часом. Але вони стовідсотково будуть. Рухаємося лише вгору. Думатимемо, радитимемося. Часто мої працівники підказують мені якісь цікаві ідеї. Наша команда активно працює над тим, щоби львівський футбол був сильнішим, цікавішим і залишався номером один в Україні.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →