closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Сергій Федорченко: "Цим складом ми могли б навести шереху і на професійному рівні"

Сергій Федорченко: "Цим складом ми могли б навести шереху і на професійному рівні"
Изменить размер a+ a-
1361
0

Тимчасом як переважною більшістю обласних чемпіонатів взято міжсезонну паузу – на Миколаївщині киплять футбольні баталії. Там відбувається традиційний зимовий чемпіонат області, що цьогоріч має статус відкритого. Один із головних претендентів на перемогу – "Орексім" (Миколаїв). Це відносно молодий клуб, який у місті корабелів насамперед знають за переможними виступами на паркеті. Біля керма команди перебувають два куми – 40-річний граючий президент Андрій Дрондель та 30-річний граючий тренер Сергій Федорченко. У розмові з кореспондентом спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" наставник миколаївців закцентував увагу на ранньому етапі команди – футзальному, сьогоднішнім виступам на великому полі, іменитому складі та майбутньому.

- Сергію Миколайовичу, "Орексім" на Миколаївщині передусім асоціюється з футзалом?

- "Евері", так називалися раніше, починав з футзалу, це був 2012 рік. Андрій Дрондель зібрав своїх друзів, знайомих і заявилися новоствореною командою в четверту лігу чемпіонату міста Миколаєва. Про великі досягнення ніхто і не думав. Хлопці грали в своє задоволення. Однак результати не забарилися: команда щороку підіймалася турнірними сходами, по висхідній перемагаючи в лігах.

Сергій Федорченко: "Цим складом ми могли б навести шереху і на професійному рівні" - изображение 1

- Зрештою "Орексім" став найкращою футзальною командою області.

- Переломним був 2016 рік. "Орексім" здобув право грати в вищій лізі чемпіонату Миколаєва, який прирівнювався до обласного. Ось тоді Андрій Олександрович (Дрондель – авт.) і вирішив, що вища ліга, то є вища ліга – щоб не пасти задніх потрібна свіжа кров.

Так в команді з’явився я, вихованець первомайського футболу, та ще група гравців з Первомайська, Миколаєва. Всі ми були футболістами, футзальні навички мав лише Рафаель Амірян.

До чого це я веду? В першому своєму сезоні нам вдалося стати віце-чемпіонами Миколаївщини і ми, як срібні призери, взяли участь фіналі чемпіонату України. Перший млинець виявився глевким – "Орексіму" похвалитися було нічим. Я зрозумів – які ми далекі від справжнього футзалу. Бо футбол, яким займалися більшість наших гравців, це зовсім інша гра. До того ж наш міський футзал був обмежений в інфраструктурному плані, адже в Миколаєві ще до недавнього часу не було сучасного футзального майданчика. Лише недавно його побудували. Але попри все "Орексім" міцно став на ноги: декілька разів були чемпіонами області, в фіналі чемпіонату України двічі доходили до 1/4 фіналу.

Сергій Федорченко: "Цим складом ми могли б навести шереху і на професійному рівні" - изображение 2

- Якими вітрами "Орексім" занесло з паркету на велике футбольне поле?

- "Орексім" - це універсальний клуб: на сьогодні ми задіяні у футболі, футзалі, міні-футболі. А у бік футболу подивлювалися ще у 2016 році. Остаточне ж рішення щодо нього визріло у 2019-му. Кістяк команди склали гравці МФК "Первомайськ", який був чемпіоном Миколаївщини, виступав у чемпіонаті України серед аматорів. Перші наші змагання – зимовий чемпіонат міста Миколаєва сезону 2019\20 , де ми перемогли. Після цього заявилися вже на літній міський чемпіонат, і знову стали чемпіонами.

- Що, на ваш погляд, є запорукою успіхів?

- Тут і до ворожки не ходи – теплий мікроклімат в колективі. Він для нас є головним чинником. Наша команда як одне ціле: після матчів можемо сім’ями виїхати посмажити шашлики. Скажу більше – нам не кожен супергравець підійде , бо спочатку ми розглядаємо його людські якості.

- Новим викликом для "Орексіму" став зимовий відкритий чемпіонат Миколаївської області, що проходить на аренах обласного центру.

- Чудовий турнір, який на високому рівні організувала обласна асоціація футболу. На старт вийшло 16 колективів, як на мене, дуже солідна цифра, які сформували дві групи по вісім команд. Згідно регламенту чемпіонату після одноколового турніру чотири кращі команди з груп сформували вищу лігу, інші – першу . "Орексім" на попередньому етапі посів перше місце і з "золотими" очками очолює турнірну таблицю у вищій лізі. Нам лишилося провести чотири матчі з суперниками, які були не в нашій підгрупі. Президент поставив завдання – виграти зимовий чемпіонат. Це, вважаю, нам під силу. Хоча опоненти – майстерні, зібралися всі вершки обласного футболу – " Воронівка", "Варварівка", непогано виглядає новостворений "Васт". Приємно, що чемпіонат має статус відкритого, в ньому змогли взяти участь всі бажаючі. Наприклад, виступає симпатична команда з Херсонщини – "Хлібороб" (Нижні Торгаї), знаю багатьох футболістів звідти, є ще "Агротех" із Кіровоградщини.

- "Орексім" вражає потужністю складу.

- Ну Мбаппе і Холланд за нас ще не грають (посміхається), але з нашим президентом Андрієм Олександровичем ми плідно попрацювали на місцевому трансферному ринку. Багато "орексімівських" футболістів не один сезон провели на професійному рівні. Імена Тимура Чоларії, Аміра Агаларова, Романа Мізернюка, Владислава Гончарова, Дмитра Севодняєва, Вадима Хохлова, Віталія Кірєєва, Дмитра Ярчука добре відомі вболівальникам. Цим складом ми могли б навести шереху і на професійному рівні. Я не кажу вже про регіональні виступи – на Миколаївщині "Орексім" зобов’язаний бути найсильнішим клубом.

- Не можу не запитати вас про 26-річного Дмитра Ярчука. Свого часу він подавав великі надії, вважався одним із найперспективніших українських футболістів. Хіба аматори, не в образу буде сказано, це його рівень?

- Звісно, що ні. За рівнем майстерності Дмитро на голову вищий від нас усіх. Це дуже талановитий хлопець. Свого часу, дев’ятнадцятирічним , він був гравцем основного складу сімферопольської "Таврії", виходив на поле разом з Сергієм Назаренком та Максимом Калиниченком. Ярчуком цікавився німецький "Хоффенхайм", але у підсумку він виступав за турецький "1461 Трабзон" та португальські "Ештуріл-Прая", "Лейшойш" та "Вілафранкенсе". Наскільки мені відомо час проведений у Португалії Дмитру не пішов на користь в психологічному плані. Нещодавно ним цікавився один із українських клубів першої ліги, але на перехід він не погодився. Думаю, що Дмитро Ярчук не сказав свого останнього слова у професійному футболі.

Сергій Федорченко: "Цим складом ми могли б навести шереху і на професійному рівні" - изображение 3

- Щоб мати кваліфікований підбір виконавців, подібній вашій команді, потрібні відповідні умови?

- Згоден. Андрію Дронделю вдалося створити гарні умови – команда забезпечена всім необхідним. Футбол Андрію Олександровичу подобається, сам залюбки грає. Зокрема в складі "Орексіму" виходить в чемпіонаті Миколаєва з футболу 8х8 . Вся наша команда вдячна йому за підтримку, яку він надає. До речі, нещодавно ми поріднилися: Андрієм Дрондель хрестив мою доньку.

- Десь на обрії для "Орексіму" видніється чемпіонат України серед аматорів?

- Можливо. Однак на цю тему всі разом – президент, тренер, гравці – говоритимемо після завершення обласного зимового чемпіонату.

Довідка

Сергій Миколайович Федорченко народився 28 березня 1990 року народження. Вихованець футбольної школи "Україна-Юність" (Первомайськ) та ДЮСШ-15 (Київ). На професійному рівні пограв за МФК "Миколаїв" та "Енергію" (Миколаїв), в аматорах – "Лан-Каскад" (Щербані), "Торпедо" (Миколаїв), "Варварівка", "Врадіївка", МФК "Первомайськ". Нині є граючим тренером "Орексіму" (Миколаїв). Ігрове амплуа – півзахисник, захисник.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →