closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" – робітнича  футбольна команда Охтирського нафтопромислового району"

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" – робітнича  футбольна команда Охтирського нафтопромислового району"
Изменить размер a+ a-
1510
3

2020-й футбольний рік на Сумщині ознаменувався появою у вищій лізі чемпіонату області "Нафтовика" з Охтирки – міста, що має давні футбольні традиції. Команда, очолювана досвідченим фахівцем, інструктором з фізкультури профкому НГВУ "Охтирканафтогаз" Олександром Сікуном, вдало провела сезон, довівши своєю грою претензії на високе місце.

Апофеозом чемпіонату Сумської області у вищій лізі став "золотий" матч" між "Нафтовиком -Охтиркою" та "Тростянцем", що відбувся на стадіоні "Вікторія" у Миколаївці. Зазначимо, що в двобої фаворитів у регулярному чемпіонаті "Тростянець" вдома мінімально (1:0) переміг "нафтовиків", а в Охтирці суперники розписали "суху" нічию (0:0). За підсумками сезону обидві команди набрали по 49 очок (16 перемог, одна нічия, одна поразка). Різниця "забитих-пропущених" була кращою в охтирчан – 64:6 проти 64:11. Водночас "Нафтовику" більше одного м’яча у матчі ніхто не забивав.

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" – робітнича  футбольна команда Охтирського нафтопромислового району" - изображение 1

Що стосується вирішального поєдинку сезону, то "Тростянець" переміг з рахунком 3:2, здобувши таким чином "золото" вищої ліги чемпіонату Сумської області 2020 року. "Срібло" – у "нафтовиків", а "бронзу" завоювали футболісти глухівського "Велетня".

Кращим гравцем "золотого" матчу став Артур Масло ("Нафтовик-Охтирка") – оператор Качанівського газопереробного заводу ПАТ "Укрнафта". До слова, на цьому ж підприємстві трудяться й інші гравці команди, зокрема капітан Олександр Васильєв. А один із провідних футболістів Олександр Лапін, наприклад, працює помічником бурильника в цеху капітального та підземного ремонту свердловин НГВУ "Охтирканафтогаз".

Голова ППО НГВУ "Охтирканафтогаз", почесний керівник клубу Ігор Біленко в інтерв’ю спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" розповів про повернення "Нафтовика-Охтирки" в обласний футбол, завдання на 2021 рік та найближче майбутнє.

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" – робітнича  футбольна команда Охтирського нафтопромислового району" - изображение 2

Повернення

- Структурні підрозділи ПАТ "Укрнафта" нашого регіону вже чотири десятиріччя нерозривно пов’язані з місцевим футболом. Ця історія має своє продовження і в 2021 році. Первинна профспілкова організація НГВУ "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта" виступила засновником футбольного клубу "Нафтовик" з міста Охтирка. Значну фінансову допомогу надав народний депутат України Микола Задорожній, Охтирська міська рада, Чернеччинська ОТГ та Комишанське ПСП. Також плануємо залучити ще декілька територіальних громад та небайдужих меценатів. Футбол в Охтирці завжди функціонував і команди показували гарні результати.

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" – робітнича  футбольна команда Охтирського нафтопромислового району" - изображение 3

Сезон-2021

- Цього року "Нафтовик-Охтирка" вперше зібралася в лютому. У рамках підготовки до чемпіонату команда виступає в зимовому турнірі "Перша столиця", що проходить у Харкові. В змаганнях беруть участь досвідчені аматорскі команди України: "Вовчанск", "Скіф" (Шульгинка), "Полтава", "Авангард" (Харків), "Суми", "Тростянець" та ін. Які завдання на цей сезон? "Нафтовик-Охтирка" боротиметься за чемпіонство області. Саме на такий результат ми націлюємо футболістів. Думаю, що цьому складу охтирчан це під силу.

Майбутнє

- Звісно, що маємо бажання заявити команду в аматорський чемпіонат України та Кубок України. Але у цьому питанні відштовхуватися треба від фінансових можливостей. Я впевнений, що вся Охтирка хоче і мріє, щоб у місті знову була професійна команда. Щоб до нас приїздило київське "Динамо", донецький "Шахтар". Проте одного бажання замало. Потрібно, аби це підкріплювалося фінансовою складовою.

Ігор Біленко: "Нафтовик-Охтирка" – робітнича  футбольна команда Охтирського нафтопромислового району" - изображение 4

Довідка

У 1980 році за ініціативи адміністрації Охтирського нафтогазовидобувного управління (зараз нафтогазовидобувне управління "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта") було створено ФК "Нафтовик", який до 1982 року грав у чемпіонаті Сумської області. Після здобуття Кубка області охтирчани почали виступати у першості України серед команд колективів фізкультури. У 1985 році "Нафтовик" став чемпіоном УРСР і завоював путівку в другу союзну лігу, де вдало виступав: в сезоні 1991 року посів перше місце у своїй зоні.

В роки незалежності "Нафтовик", а згодом "Нафтовик-Укрнафта" (13 липня 2004 – 2018рр), двічі був представлений у вищій українській лізі (сезони - 1992 і 2007/2008), двадцять чотири сезони – у першій (сезон 2006/2007 – переможці), один – у другій (сезон 2000/2001 – переможці). Чотири рази охтирські футболісти виходили до 1/4 фіналу Кубка України.

Паралельно у чемпіонаті Сумської області функціонував фарм-клуб – "Нафтовик-2", який був заснований в 2002 році з метою підготовки молодих футболістів − випускників ДЮСШ "Нафтовик" для професійної команди. В активі "дублерів" – чотири "золота" "срібло" та "бронза" обласного ґатунку.

Не найкращі часи для охтирського футболу настали три роки тому, коли перед початком сезону 2018/2019 "Нафтовик-Укрнафта", не пройшовши атестацію, втратив професійний статус і був розформований. До речі, той сезон "Нафтовик-Укрнафта" мав розпочати у другій лізі, адже перед цим підопічні Володимира Книша посіли передостаннє, п’ятнадцяте, місце у лізі першій.

"Нафтовик-2" останні декілька сезонів також не був представлений в чемпіонаті Сумської області. У 2020 році під назвою "Нафтовик-Охтирка" команда повернулася. Як наголошує керівництво клубу, нинішній колектив є правонаступником саме "Нафтовика-2", але ні в якому разі не "Нафтовика-Укрнафти".

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →